Judecătoria Rădăuți l-a condamnat pe Gheorghe Begean la șase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de abandon de familie. Termenul de supraveghere stabilit este de doi ani.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei mun. Rădăuţi sau Primăriei com. Dorneşti, jud. Suceava, pe o perioadă de 90 de zile.
Magistrații au respins, ca inadmisibilă, acțiunea civilă formulată de cei trei copii ai inculpatului, prin reprezentantul legal (mama acestora), având ca obiect daune morale.
Decizia nu era definitivă la data pronunțării (20 ianuarie 2025). Față de aceasta se putea face apel în termen de 10 zile de la comunicare, în caz contrar decizia rămânând definitivă.
Numărul dosarului este 3406/285/2023*.
Începând cu data 1 ianuarie 2019 şi până în prezent, inculpatul nu şi-a îndeplinit cu rea-credinţă obligaţia de plată a pensiei de întreţinere stabilită printr-o sentință civilă a Judecătoriei Rădăuți, definitivă și irevocabilă, în favoarea celor trei copii ai acestuia, în sumă de 332,8 lei lunar pentru fiecare minor.
În fapt, instanţa mai reţine că la data de 18 aprilie 2022, lucrătorii de poliție din cadrul Secție 4 Poliție Rurală Gălănești, s-au sesizat din privire la săvârșirea infracțiunii de ”abandon de familie”, constând în aceea că, inculpatul nu a achitat, cu rea credință, pentru o perioadă mai mare de trei luni de zile, pensia de întreţinere în favoarea copiilor lui.
În același sens, fosta soție a inculpatului a formulat plângere prealabilă împotriva fostului soț sub aspectul comiterii infracțiunii de abandon de familie.
Femeia a fost căsătorită cu inculpatul, pentru o perioadă de peste 7 ani, iar în urma relaţiei dintre cei doi au rezultat trei copii.
Prin sentinţa civilă din data de 18 septembrie 2019 a Judecătoriei Rădăuți s-a dispus desfacerea căsătoriei dintre cei doi, încheiată la data de 25 august 2012, înregistrată la Primăria Frătăuții Noi. De asemenea, s-a stabilit că exercitarea autorității părintești asupra minorilor să revină exclusiv femeii.
Totodată Judecătoria Rădăuți l-a obligat pe pârât să plătească în favoarea minorilor o pensie de întreținere în sumă de 304 lei lunar, pentru fiecare, începând cu data introducerii acțiunii, 28.08.2018 și până la data de 21.12.2018, respectiv o pensie de întreținere în sumă de 332,8 lei luna, începând cu data de 01.01.2019 și până la majoratul minorilor.
Din cuprinsul declarației dată în calitate de persoană vătămată, femeia a precizat faptul că inculpatul nu şi-a îndeplinit obligaţiile stabilite de instanţa de judecată, de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până în prezent, neachitându-i acesteia nici o sumă de bani.
Din ancheta socială efectuată la domiciliul inculpatului rezultă că inculpatul figurează cu casă de locuit, fără teren agricol.
Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă inculpatul nu figurează în evidențele AJOFM ca șomer indemnizat sau cu cerere pentru găsirea unui loc de muncă.
Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava inculpatul nu figurează în evidențe ca fiind angajat, nu are înregistrate contracte de muncă active, nici încetate.
Potrivit Spitalului Municipal Rădăuți, inculpatul nu figurează în evidențe cu afecțiuni care să-i influențeze capacitatea de muncă.
Din fişa de cazier, rezultă că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale pe teritoriul Românie.
Persoanele vătămate minore prin apărător ales, s-au constituit părţi civile, cu suma de 10.000 lei, constând în daune morale, invocând faptul că inculpatul nu numai că nu a plătit pensia de întreţinere, dar acesta nici nu s-a interesat de minori, a rupt orice legătură cu aceştia, fiind lipsiţi şi de spijinul moral al tatălui-inculpat. Inculpatul a fost de acord cu plata daunelor morale, invocând doar că nu are mijloace materiale să le plătească.
”Instanţa, analizând cererea persoanelor vătămate, constată că în cazul infracțiunii de abandon de familie care face obiectul prezentei cauze, titularul dreptului (obligația de întreținere) are un titlu executoriu (hotărârea definitivă de stabilirea obligațiilor de întreținere), care poate fi pusă în executare, situație în care inculpatul nu mai poate fi obligat pe cale penală la plata unor despăgubiri civile. Astfel, infracțiunea de abandon de familie, prevăzută la art. 378 alin. (1) lit. c) din Codul penal, poate fi asimilată unei forme speciale de nerespectare a hotărârilor judecătorești, reglementată distinct în cadrul infracțiunilor contra familiei. Fiind vorba de o infracțiune de pericol și nu una de rezultat care să implice un prejudiciu de natură patrimonială, inclusiv morală, instanța penală nu poate analiza solicitarea formulată de persoanele vătămate minore, prin reprezentant legal, în prezentul cadru procesual. Pentru daunele morale pretinse de minor ca şi consecinţă a neplăţii pensiei de întreţinere și a refuzului inculpatului de a-le căuta și de a întreține o relație firească tată-fiu/fiică cu aceştia, instanţa reţine că părţile se pote adresa instanței civile. Pentru aceste motive, în temeiul art. 397 Cod procedură penala, va respinge, ca inadmisibilă, acţiunea civilă formulată de persoanele vătămate, având ca obiect daune morale”, se arată în motivarea deciziei.
Fiind audiat în cursul urmăririi penale, inculpatul nu a recunoscut fapta comisă, declarând faptul că după ce s-a separat de soție a plecat la muncă în străinătate și nu a știut că aceasta a intentat o acțiune de divorț iar prin sentința civilă din 18.09.1019 s-a dispus desfacerea căsătoriei, exercitarea autorității părintești asupra minorilor să revină mamei și că acesta a fost obligat să plătească o pensie de întreținere în favoarea minorilor.
Inculpatul a recunoscut fapta în faza de judecată şi a solicitat judecarea cauzei în procedură simplificată.