Curtea de Apel Suceava a admis apelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni împotriva sentinţei penale prin care Judecătoria Fălticeni l-a condamnat pe Grigori Gavriluț (60 de ani) la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal. Termenul de supraveghere stabilit este de patru ani.
La aceasta pedeapsă s-a ajuns prin contopirea mai multor pedepse.
Decizia este definitivă.
Numărul dosarului este 2231/227/2021.
La data de 7 mai 2021, în jurul orei 07.30, inculpatul a așteptat-o pe persoana vătămată (femeie), cu care a avut anterior o relație de concubinaj, în scara blocului unde aceasta locuiește, în scopul de a purta o discuție cu aceasta, în speranța unei împăcări.
În momentul în care victima a părăsit locuința, inculpatul a abordat-o și văzând că aceasta nu se conformează solicitărilor sale, a imobilizat-o și a urcat-o cu forța în autoturismul său, pe bancheta din spate.
La volanul mașinii se afla fiul inculpatului, care, la solicitarea tatălui său, a pornit autoturismul și l-a condus pe străzile lăturalnice, în direcția Spătărești, Praxia, Râșca, către mănăstirea Măgura, din satul Slătioara, comuna Râșca.
În incinta mănăstirii Măgura, victima a reușit să solicite ajutorul unei martore (maică la mănăstire), care i-a oferit un telefon mobil pentru a suna la 112. Totodată, maica a ascuns-o pe femeie în spatele mănăstirii, până la sosirea polițiștilor.
Polițiștii l-au depistat pe inculpat în incinta mănăstirii menționate, iar în urma percheziției corporale a fost identificat asupra acestuia telefonul victimei.
Inculpatul a declarat că în ziua respectivă a ajuns în Fălticeni și a parcat mașina în spatele blocului unde locuiește victima și a așteptat-o. În jurul orei 06.50, în timp ce victima părăsea domiciliul, inculpatul a abordat-o, iar văzând că aceasta nu se conformează solicitărilor sale de a discuta, a determinat-o să intre în interiorul mașinii, fără să o lovească, deși aceasta s-a împotrivit. În acest context, inculpatul a luat hotărârea de a o duce pe femeie la Schitul Măgura, pentru a i se citi dezlegări de către preot, împotriva voinței sale. Inculpatul a arătat că i-a solicitat fiului său, care era la volan, să conducă către Schitul Măgura, cu toate că victima a refuzat acest lucru. În plus, inculpatul a confirmat că a sunat-o pe o colegă de serviciu a victimei și i-a precizat că aceasta nu va ajunge la locul de muncă, deplasându-se către Schitul Măgura. În finalul declarației, individul a spus că nu a intenționat să îi facă rău victimei, ci a dorit să o conducă la schit pentru a i se citi dezlegările, arătând că nu a realizat că fapta sa constituie infracțiune.