Judecătoria Suceava l-a condamnat pe Mihai P. (46 de ani) la doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de tăierea fără drept de arbori. Termenul de supraveghere stabilit este de doi ani și șase luni.
Pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Suceava sau în cadrul Primăriei Salcea, pe o perioadă de 60 de zile.
În același dosar, Ștefania S. (72 de ani) a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la tăiere fără drept de arbori. Termenul de supraveghere stabilit este de doi ani și șase luni.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Suceava sau în cadrul DGASPC Suceava, pe o perioadă de 60 de zile.
Magistrații au dispus confiscarea specială a sumei de 1.000 de lei, reprezentând echivalentul în bani a drujbei folosite la săvârşirea infracţiunii.
Decizia nu era definitivă la data pronunțării (30 octombrie 2022). Față de aceasta s-a făcut apel în termen de 10 zile de la comunicare.
La data de 6 februarie 2017, o femeie a sesizat faptul că se încarcă lemne furate într-o autoutilitară. La fața locului au ajuns organele de cercetare penală. Acolo au fost identificați cei doi inculpați și trei martori. De asemenea, la fața locului a fost găsită o autoutilitară marca Iveco, încărcată cu cantitatea de 8,75 metri cubi de material lemnos nemarcat.
Potrivit procesului-verbal de cercetare la fața locului, din data de 14 februarie 2017, se pare că pe suprafața de teren de 0,5 ha, aflată în proprietatea inculpatei, au fost identificate 12 cioate nemarcate, care au fost tăiate cu cel mult două săptămâni înainte, precum și șapte cioate fără marcă, ce aveau o vechime de circa doi ani.
Valoarea pagubei produse prin tăierea nejustificată a celor 12 cioate, în perioada 4 – 6 februarie 2017 era de 10.781,3 lei, cu TVA.
Valoarea pagubei produse prin tăierea nejustificată a celor șapte cioate, în cursul anului 2016, a fost de 4.174 lei, cu TVA.
Se pare că, inculpata a spus străinilor că urmează a tăia mai mulți arbori pentru că are nevoie de lemne, iar inculpatul a transportat la fața locului persoanele care urmau a o ajuta pe inculpată să încarce lemnele într-un camion. De asemenea, cel care a tăiat arbori este inculpatul, care a fost văzut cu drujba în mână.
La audieri inculpata nu a recunoscut faptele. Acesta a spus că a tăiat doar patru arbori la data de 6 februarie 2017, iar restul de opt ar fi fost tăiați și furați de persoane necunoscute în cursul lunii februarie 2017.
După audierea martorilor, instanța consideră că inculpata a încercat să diminueze gravitatea acțiunilor și să obțină, în mod subsecvent, o atenuare a răspunderii penale sau chiar să scape de această răspundere. Instanța a reținut că inculpata, în cursul urmării penale a declarat că au fost tăiați de către inculpat la solicitarea sa doar un număr de patru arbori, exclusiv la data de 6 februarie 2017. Această afirmație este în mod vădit neconformă cu adevărul, în contextul în care atât martorii, cât și inculpatul au confirmat că au fost tăiați mai mulți arbori și în data de 4 februarie 2017. Astfel, fără a se putea ști cu exactitate câți arbori au fost tăiați ilegal în data de 4 februarie și câți în data de 6 februarie, este cert că în mod cumulat, în cele două zile, la instigarea inculpatei au fost tăiați de către inculpat un număr de 12 arbori.