Potrivit Monitorul de Suceava, președintele Corpului Național al Polițiștilor din Suceava, comisarul-șef Marius Ciotău, este de părere că polițiștii ar fi motivați să-și facă treaba mai bine, în cazul controalelor în trafic pe linie de transporturi ilegale de material lemnos, dacă ar primi procent din valoarea lemnului confiscat.
Polițiștii care în timpul programului de muncă trebuie să își asume răspunderea de a-și face dușmani în urma controalelor transporturilor de materiale lemnoase suspicioase ar fi răsplătiți doar cu mulțumiri scrise, poate înaintări în grad și în unele cazuri cu un salariu de excelență din partea IPJ Suceava. Mai exact, pe plan financiar, polițiștii s-ar lupta între ei doar pentru salariul de excelență, care se oferă o dată la șase luni, iar numărul acestora este limitat.
„Un procent din valoarea lemnului confiscat, care să fie câștigat legal, ca bonus, ar fi o variantă care ar mulțumi agentul constatator, dar per ansamblu ar crește și eficiența acțiunilor, cred eu. În cazul transporturilor de lemn, agentul care oprește mașina în trafic trebuie să rămână în teren până la finalul acțiunii, adică însoțește vehiculul la o unitate silvică, așteaptă cubajul făcut de personalul silvic, iar apoi dispune măsurile legale. Este foarte multă muncă, de multe ori ore multe petrecute peste program”, a spus comisarul-șef Marius Ciotău, pentru sursa citată.
Șeful Secției Rurale Gălănești susține că, după ce oprește un transport de lemne, polițistul trebuie să rămâna la fața locului chiar și zece ore. Acesta arată că motivația polițistului de a-și face treaba ar putea să nu existe în apropierea terminării turii de lucru.
”Dacă vrem performanță eu zic că trebuie și motivație, o impulsionare a activității de constatare. Și o motivație directă pentru omul din teren, cel care muncește și constată fapta. Avem situații când am păzit camioane de vineri seară și până luni dimineață, când nu au fost disponibili lucrătorii silvici ori inspectorii ISCTR, nu toate structurile lucrând în weekenduri de exemplu”, a mai declarat Marius Ciotău pentru aceeași sursă.
Comisarul-șef Marius Ciotău susține că va înaintea propunerea la structura centrală a CNP, dar o va prezenta și la următoarea ședință a ATOP Suceava.
Privind din alt unghi, dacă oamenii legii vor primi procent din lemnul confiscat, polițiștii care favorizează cu intenție transporturile ilegale de material lemnos și-ar negocia altfel ”neatenția”.
sursa material: Monitorul de Suceava