Judecătoria Suceava l-a condamnat pe Ioan L. (55 de ani) la pedeapsa amenzii penale de 6.125 de lei (175 zile-amendă, 35 de lei/zi) pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
În cazul neexecutării cu rea-credinţă, în tot sau în parte, a pedepsei cu amenda penală, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile de închisoare.
Partea responsabilă civilmente SC Euroins România Asigurare – Reasigurare SA este obligată să îi plătească părții civile suma de 125.000 lei, cu titlul de daune morale.
Decizia nu era definitivă la data pronunțării (7 noiembrie 2022). Față de aceasta se putea face apel în termen de 10 zile de la comunicare, în caz contrar decizia rămânând definitivă.
La data de 30 ianuarie 2020, în jurul orei 18.00, inculpatul a condus un autoturism marca Dacia pe DN29. La un moment dat, în fața acestuia, pe carosabil, s-a angajat în traversarea neregulamentară a străzii o femeie. Aceasta traversa strada de la stânga la dreapta, împingând o roabă, pe un sector de drum neprevăzut cu marcaj pietonal. Aceasta nu avea îmbrăcăminte sau elemente fluorescente care să permită observarea dânsei.
Autoturismul a lovit-o frontal pe femeie. Atât victima, cât și roaba, au fost preluate pe capotă. Ulterior, victima a fost proiectată în partea stângă, având în vedere sensul de deplasare al autovehiculului. Aceasta a fost transportată la SJU Suceava.
Potrivit certificatului medico-legal, femeia de 59 de ani a fost diagnosticată cu: traumatism cranio-cerebral minor, traumatism toracic cu fractură cominutivă gamba dreaptă tip II, operată și imobilizată în atelă gipsată, fractură ram ilio și ischiopubian drept, pareză nerv sciatic popliteu extern, fractură apofiză transversă stânga L5 și escoriații.
Pentru leziunile suferite, victima a necesitat un număr de 240 – 250 de zile de îngrijiri medicale. Rănite acesteia nu i-au pus viața în pericol.
Potrivit buletinului de analiză toxicologică, șoferul nu consumase alcool înainte de a se urca la volan. În cazul victimei, acesta avea în sânge o alcoolemie de 0,64 g/l.
Conform raportului de expertiză tehnică se pare că, în momentul în care pietonul a inițiat traversarea drumului, autoturismul se afla la circa 72-73 de metri față de locul impactului și se deplasa cu o viteza de 62-63 km/h. Pietonul se afla pe axul drumului când autoturismul se afla la o distanță de 23-24 de metri.
Impactul frontal s-a produs la o distanță de 1,65 metri de axul drumului. În acel moment, viteza autoturismului era de 62-63 km/h, iar șoferul a oprit mașina la o distanță de 44 de metri față de locul impactului.
Limita de viteză pe sectorul de drum unde a avut loc accidentul era de 50 km/h.
Instanța consideră că atât inculpatul, cât și victima, sunt culpabile de producerea accidentului, măsura proporțională fiind de 35% în cazul inculpatului și 65% în cazul victimei.
Inculpatul nu are antecedente penale. Potrivit istoricului sancțiunilor contravenționale, deși are permis de conducere de o perioadă lungă de timp, acesta are doar două sancțiuni pentru depășirea limitei de viteză cu 10-20 km/h și pentru nefolosirea centurii de siguranță.
Victima s-a constituit parte civilă în această cauză cu suma de 200.000 de euro daune morale. Instanța consideră că firma de asigurări va trebui să îi plătească victimei suma de 125.000 de lei, daune morale.