Curtea de Apel Suceava a condamnat-o pe Cristina Elena Gherman la cinci ani și două luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.
Inițial, Judecătoria Suceava a condamnat-o pe femeie la șase ani și patru luni de închisoare în acest dosar.
Această pedeapsă reprezintă suma mai multor condamnări.
Decizia este definitivă.
La data de 5 decembrie 2020, o femeie din municipiul Suceava a sesizat Poliția despre faptul că în ziua precedentă, în intervalul orar 16.30 – 17.00, persoane necunoscute au pătruns în bucătăria de vară a imobilului din municipiul reședință de județ și i-au furat telefonul.
Femeii respective i-a fost furat un telefon marca Huawei P40 Pro 5G DS, în valoare de 3748,64 de lei.
Partea vătămată a cumpărat telefonul respectiv la data de 2 octombrie 2020 de la Orange. Acesta era prevăzut cu o cartelă SIM.
În după-amiaza zilei de 4 decembrie 2020, pe la ora 15.35, femeia se afla în bucătăria de vară a gospodăriei sale. Femeia a vorbit la telefon cu soțul și fiul ei pentru a-i chema la masă. Pe urmă, aceasta a lăsat telefonul pe blatul de la mobila din bucătărie.
După ce aceștia au servit asa, femeia a intrat în baia de la bucătăria de vară, iar la un moment dat a auzit cum ușa de la intrare a fost deschisă și ulterior izbită. După vreo cinci minute de la auzul zgomolui respectiv, femeia a ieșit din baie cu intenția de a se deplasa în casa de locuit unde se aflau ceilalți membri ai familiei.
Femeia și-a căutat telefonul, dar nu l-a găsit. În aceste circumstanțe, femeia a vorbit cu membrii familiei, care nu aveau idee despre ce s-a întâmplat cu telefonul acesteia.
Văzând că lipsește, femeia a inițiat mai multe apeluri telefonice de pe un alt telefon apelând numărul ei de telefon. De fiecare dată, după ce efectua apelul, se accesa căsuța vocală, semn că telefonul era închis. Femeia și-a dat seama că telefonul nu ar fi avut cum să se fi descărcat, deoarece l-a încărcat chiar în dimineața zilei de 4 decembrie.
Femeia le-a pus la dispoziție polițiștilor seriile IMEI ale telefonului.
Pe urmă, un judecător a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava privind autorizarea traficului pe celule și listing-uri telefonice.
În perioada 9 – 11 ianuarie 2021, telefonul femeii a fost folosit pentru efectuarea ai multor apeluri telefonice. Ulterior s-a stabilit faptul că numărul de telefon respectiv aparținea unui bărbat.
La data de 10 februarie 2021, bărbatul respectiv a fost căutat de autorități, motiv pentru care s-a deplasat la sediul Poliției Municipiului Suceava pentru a preda telefonul.
Bărbatul în cauză a spus că a cumpărat telefonul de la un amanet din oraș, achitând suma de 1.900 de lei.
Prin luna februarie, telefonul s-a întors în custodia proprietarei de drept.
În cadrul anchetei, a fost pus la dispoziția organelor de cercetare penală o copie după contractul de împrumut încheiat la data de 4 decembrie 2020, în baza căruia a fost amanetat telefonul. Persoana care a dus telefonul la amanet este tatăl inculpatei, un bărbat din comuna Șcheia.
Tatăl inculpatei a spus că la acea dată era cazat la un hotel din Șcheia. La un moment dat, la ușa camerei sale a ajuns Cristina Elena Gherman având asupra sa telefonul marca Huawei. Aceasta i-ar fi cerut tatălui său să amaneteze telefonul, fapt ce s-a întâmplat la aceeași dată.
Un reprezentant al amanetului în cauză a fost audiat, ocazie cu care a spus că l-a despăgubit pe clientul care a cumpărat telefonul furat. Cel din urmă a primit înapoi suma de 1.900 de lei achitată pentru achiziționarea telefonului.
Inculpata a recunoscut furtul și a mai spus că i-a dat telefonul tatălui ei, iar astfel a primit 150 de lei.
Cristina Elena Gherman, în vârstă de 27 de ani, este o recidivistă necăsătorită, fără ocupație stabilă, fără loc de muncă stabil și cu studii primare.
În anul în care inculpata a furat acest telefon, aceasta a fost eliberată din închisoare. Mai exact aceasta a fost eliberată la data de 26 martie 2020, după ce a executat o pedeapsă de trei ani și șase luni de închisoare pentru „furt calificat”.