Curtea de Apel Suceava a admis apelul inculpatului Alexandru Florin Lupu împotriva sentinței penale pronunțată de Tribunalul Suceava, prin care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie.
Magistrații Curții de Apel Suceava au dispus micșorarea pedepsei la 11 ani de închisoare.
S-a dispus confiscarea de la inculpat a toporului folosit la săvârșirea infracțiunii.
Decizia este definitivă.
Numărul dosarului este 1111/86/2023.
La data de 4 martie 2023, pe raza municipiului Câmpulung Moldovenesc, pe fondul consumului de băuturi alcoolice și a unui conflict spontan, a exercitat multiple acte de violenţă, cu un topor, prin cruzimi, asupra victimei (concubinul mamei sale) cu care locuia în același imobil de mai mulți ani și cu care stabilise totodată relații asemănătoare acelora dintre părinți și copii. Actele de violență au condus la decesul victimei.
Potrivit concluziilor medico-legale, inculpatul i-a aplicat victimei lovituri repetate cu un topor.
Se pare că, după ce i-a aplicat victimei lovituri cu toporul peste mâna dreaptă, iar apoi peste membrul inferior stâng, profitând de faptul că aceasta a căzut de pe pervazul ferestrei pe trotuarul din curte, inculpatul i-a aplicat victimei cu toporul aproximativ 14 lovituri în zona capului, fapt care a condus la distrugerea calotei craniene a victimei.
Din înregistrarea surprinsă de camera de supraveghere video amplasată la sediul unei firme din apropiere se poate constata duritatea cu care inculpatul a lovit victima cu toporul, cruzimea de care a dat dovadă în timpul loviturilor, precum şi indiferenţa cu care a continuat să lovească victima chiar şi după ce a constatat că aceasta nu mai reacţionează.
Inculpatul are 24 de ani, studii 12 clase, nu este căsătorit și nu are un loc stabil de muncă.
Instanța a avut în vedere faptul că, pe parcursul cercetării judecătorești, inculpatul a avut o poziție procesuală sinceră și corectă de recunoaștere și regret a faptei comise. De asemenea, s-a reţinut că, potrivit fișei de cazier judiciar, inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, aflându-se deci la primul conflict cu legea penală.
„Potrivit art. 75 alin. 1 lit. a C. pen., constituie circumstanţă atenuantă săvârşirea infracţiunii sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoţii, determinată de o provocare din partea persoanei vătămate, produsă prin violenţă, printr-o atingere gravă a demnităţii persoanei sau prin altă acţiune ilicită gravă. Pentru reținerea circumstanței atenuante a provocării este necesar ca actul provocator să fie de o anumită gravitate, adică să fie susceptibil să provoace o puternică tulburare sau emoție în psihicul infractorului, încât acesta să nu fie în stare să se abțină de la o ripostă, săvârșind astfel infracțiunea.
În acest sens, chiar dacă legea nu cere ca actul pretins provocator să fie la fel de grav ca și riposta celui provocat, ea obligă implicit la verificarea existenței unei proporționalități între intensitatea actului provocator și a tulburării produse de acesta, atât cu referire la subiectivitatea părților aflate în conflict, respectiv modul în care inculpatul a recepționat actul victimei în forul său inferior, dar și obiectiv, respectiv aptitudinea actului provocator de a provoca în mod normal o ripostă.
Pentru reţinerea stării de provocare, în sensul art. 75 alin. 1 lit. a) C. pen., nu se poate face abstracţie de unele criterii obiective, cum ar fi compararea reacţiei făptuitorului cu reacţia „omului mediu” supus unei provocări similare, cerinţa unei anumite proporţii între actul provocator şi reacţia făptuitorului, inclusiv prin observarea consecinţelor faptei săvârşite ca urmare a actului provocator etc”, se arată în motivarea deciziei.
Din declarația surorii inculpatului, dată în cursul urmării penale, rezultă că inculpatul a ajuns la domiciliu și interpelat de mama sa pentru faptul că a consumat băuturi alcoolice i-a comunicat că a făcut aceasta întrucât este nemulțumit de faptul că victima o jignește și o insultă.
”Această afirmație, perceput de victimă, a fost de natură de a enerva, fapt pentru care a reacționat l-a prins de gât și l-a lovit cu pumnul peste obraz pe inculpat. Acțiunea violentă a victimei a fost de natură a produce o tulburare în psihicul inculpatului și l-a determinat să riposteze, acesta procedând la înarmarea cu un topor cu intenția de a agresa victima. În toată această perioadă victima, care se afla încuiată în casă, a continuat comportamentul provocator la adresa inculpatului proferând injurii la adresa acestuia și chemându-l cu intenția de a-l agresa pentru ca ulterior să sară pe geam pentru a ajunge la inculpat. Astfel se reține că inculpatul a acționat pe fondul faptului că a fost lovit și strâns de gât de către victimă, iar comportamentul agresiv al victimei a continuat și după ce inculpatul a luat respectivul topor, toate acestea fiind de natură a produce inculpatului o stare de tulburare psihică ce justifică reținerea circumstanței atenuante legale prevăzute de art. 75 al.1 lit. a Cod penal”, se mai arată în motivarea deciziei Curții de Apel Suceava.