Curtea de Apel Suceava l-a condamnat pe Vasile Paicu (35 de ani) la opt luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă. Termenul de supraveghere stabilit este de doi ani.
Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 30 zile la Primăria comunei Valea Moldovei sau la Primăria oraşului Gura Humorului.
S-a dispus confiscarea de la inculpat a toporului uzat, cu muchia de circa 16 cm, având coadă de lemn de aproximativ 90 cm, folosit la săvârșirea infracțiunii.
Inculpatul este obligat să îi plătească victimei suma de 5.000 de lei, cu titlul de daune morale și suma de 2.000 de lei, cu titlul de cheltuieli de judecată.
Decizia este definitivă.
Numărul dosarului este 2092/237/2021.
La data de 28 februarie 2020, în jurul orei 18.43, victima a sunat la 112 și a sesizat faptul că dintr-o parcelă din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, se taie arbori.
La faţa locului a fost identificată persoana vătămată împreună cu soția și fiica sa.
Apelantul a spus că l-a văzut pe un individ trecând prin faţa porţii sale, tractând cu cabalina o piesă dintr-un arbore.
S-a luat legătura cu inculpatul, pădurarul responsabil cu paza zonei respective, acesta din urmă sosind la faţa locului în scurt timp cu individul văzut de către apelant.
După o serie de discuţii purtate în acest loc, timp în care persoana vătămată a susţinut că ar cunoaște zona din care a fost sustrasă piesa de arbore, cei trei agenţi de poliţie care au intervenit la eveniment, alături de persoana vătămată, inculpat și cei doi martori s-au deplasat în parcela sugerată de persoana vătămată, pentru efectuarea de verificări la faţa locului privind sustragerea de material lemnos. Pe parcursul deplasării de la locuinţa persoanei vătămate şi până la parcela indicată anterior, au avut loc discuții în contradictoriu pe fondul sancțiunilor contravenționale aplicate pe linie silvică persoanei vătămate, aceasta din urmă reproșându-i în mod insistent inculpatului că a sancționat-o contravențional cu sume prea mari și pe nedrept, însă fără a fi proferate ameninţări la adresa pădurarului.
Cu toate acestea, în timpul efectuării verificărilor la fața locului, în jurul orei 19.30, pe fondul acestor discuțiilor contradictorii, Vasile Paicu l-a lovit la nivelul capului pe reclamant, cu partea din lemn, respectiv cu mânerul toporului pe care îl avea asupra sa, o singură dată. În urma loviturii încasate, victima a căzut la sol, fiind transportată la o unitate spitalicească în vederea acordării de îngrijiri medicale.
Prin certificatul medico-legal s-a stabilit că persoana vătămată prezenta leziuni traumatice constând în hematom la nivelul hemifaciseului drept, regiunea frontală dreaptă şi excoriaţie la nivelul genunchiului drept faţa internă, leziunile putându-se produce prin lovire cu corp contondent la data de 28.02.2020 şi necesitând pentru vindecare un număr de 2-3 zile îngrijiri medicale.
De asemenea, conform reexaminări eliberate de aceeaşi instituţie medico-legală s-a stabilit că persoana vătămată a prezentat leziuni traumatice adiţionale constând în entorsă de gradul II-III pumn drept, respectiv contuzii multiple toracice, leziuni care nu erau prezente la examinarea medico-legală iniţială şi pentru a căror vindecare numărul de zile de îngrijiri medicale s-a majorat la 14-16 zile. Astfel, în vederea lămuririi contextului în care s-au putut produce aceste din urmă leziuni traumatice, s-a procedat la reaudierea persoanei vătămate, ocazie cu care aceasta a arătat că, în momentul în care inculpatul a lovit-o cu toporul în zona capului, a încercat să pareze lovitura cu ajutorul braţului drept, fapt pentru care a fost lovită în zona inferioară a braţului drept.
Persoana vătămată a precizat că, la prima examinare medico-legală, deşi simţea dureri minore la nivelul braţului drept, partea inferioară, nu a adus la cunoştinţă medicului specialist acest aspect, însă ulterior, observând că durerea persistă şi că s-a umflat, s-a prezentat la Unitatea de Primire Urgenţe Suceava, unde a fost examinată, apoi imobilizată zona în cauză, fapt pentru care, la data de 11.03.2020, când s-a prezentat la Serviciul de Medicină Legală Suceava în vederea efectuării unei reexaminării de către medicii specialişti, i-a fost prelungit numărul de zile de îngrijiri medicale.
Instanţa de fond a reţinut că susţinerile persoanei vătămate, în sensul parării loviturii aplicate de către pădurar cu mâna dreaptă nu sunt susţinute de restul probatoriului, cu excepţia declaraţiei soției victimei, care prezintă un subiectivism pronunţat prin raportare la relaţiile familiale dintre subiecţii procesuali.
De asemenea, având în vedere diagnosticul constând în entorsă de gradul II-III pumn drept, respectiv contuzii multiple toracice, faţă de gravitatea acestor leziuni s-a reţinut că este puţin probabil ca în intervalul 02.03.2020-11.03.2020 acestea să fi rămas perceptiv insesizabile, existând posibilitatea ca persoana vătămată să fi suferit alte traumatisme în acest interval (agresiuni sau autovătămări accidentale), contrar versiunii expuse de aceasta.
Ca atare, s-a reţinut că nu a fost dovedită existenţa unei legături de cauzalitate între lovitura exercitată de către inculpat la data de 28.02.2020 şi aceste leziuni, cu atât mai mult cu cât în cadrul reexaminării medico-legale s-a consemnat că la examinarea iniţială persoana vătămată nu prezenta leziunile în discuţie.
Totodată, s-a reţinut că inculpatul se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu la data de referinţă, în intervalul orar 18:00-21:00, aşa cum a rezultat din fişa postului.
Fiind audiat în calitate de suspect, iar ulterior de inculpat, Vasile Paicu a arătat că între acesta şi persoana vătămată a existat o altercaţie pe fondul adresării de ameninţări de către aceasta din urmă. La un moment dat, observând că persoana vătămată s-ar fi aplecat să ia de la sol un par, de teamă, inculpatul a lovit-o cu mânerul toporului pe care îl avea asupra sa în partea superioară a corpului, posibil în zona mâinii sau capului. A adăugat inculpatul că între acesta şi persoana vătămată au mai existat anterior neînţelegeri derivate din diverse încălcări la regimul silvic săvârşite de aceasta din urmă. Relativ la aspectele susţinute de către inculpat, s-a reţinut că din depoziţiile martorilor a reieşit că, anterior loviturii aplicate, persoana vătămată nu s-a aplecat la sol, nu a luat niciun obiect contondent și nici nu a avut vreo intenție să-l lovească pe inculpat, între aceștia existând doar schimbul de replici privind contravențiile silvice aplicate de către pădurar familiei victimei.
Instanța a reținut că inculpatul îşi desfăşoară activitatea în calitate de pădurar din cursul anului 2017, confruntându-se deseori cu situaţii dificile în activitatea de prevenire şi combatere a activităţilor ilegale din fondul forestier.
Victima din acest dosar s-a constituit parte civilă cu suma de 100.000 de lei, reprezentând daune morale pentru suferinţele fizice şi psihice la care a fost supusă.