Judecătoria Rădăuți l-a condamnat pe Ioan Hasna la șase luni de închisoare, în regim de penitenciar, pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere.
Inculpatul este obligat să plătească către partea civilă, Primăria comunei Putna, suma de 2.201,50 lei, reprezentând daune materiale.
Decizia nu era definitivă la data pronunțării (25 februarie 2025). Față de aceasta se putea face apel în termen de 10 zile de la comunicare, în caz contrar decizia rămânând definitivă.
Numărul dosarului este 1161/285/2024.
La data de 22 septembrie 2023, în jurul orei 12.30, inculpatul, în timp ce se afla pe un teren aparținând Primăriei comunei Putna, a aruncat o piatră de mari dimensiuni într-un buldo-excavator galben al Primăriei Putna, condus de către un martor, distrugând două geamuri laterale ale utilajului și provocând un prejudiciu de 2.201,50 lei,
La data de 22 septembrie 2023, în jurul orelor 08.30-09.00, doi angajați ca muncitori în cadrul Primăriei Putna, fiind în exercitarea sarcinilor de serviciu trasate de viceprimarul comunei s-au deplasat pe raza comunei pentru a executa o lucrare de amenajare a unui drum de acces la terenul unei persoane din localitate, la solicitarea acesteia din urmă.
Drumul de acces urma să fie amenajat pe un teren aparținând Primăriei Putna. Pentru efectuarea lucrării cei doi muncitori s-au deplasat cu un utilaj tip buldoexcavator și cu un camion, ambele autovehicule aparținând Primăriei Putna.
Cu ocazia efectuării lucrării, la fața locului a fost prezent și beneficiarul lucrării executate de primărie.
Când au ajuns la fața locului muncitorii au desfăcut o plasă din gardul care împrejmuia terenul aparținând Primăriei Putna pe latura învecinată cu drumul comunal și o a doua plasă din gardul care delimita acest teren de terenul familiei beneficiarului, după care au început executarea lucrării care a constat în decopertarea terenului pe suprafața pe care urma a fi amenajat acest drum de acces, transportul pământului decopertat tot în aceeași zonă pe terenul primăriei, acoperirea drumului de acces nou înființat cu pietre mari și pietriș.
Pe parcursul desfășurării activității nu au existat probleme. În jurul orei 12.00 la fața locului a venit și viceprimarul comunei care a verificat lucrarea. În jurul orei 12.30, aproape de finalizarea lucrării, la fața locului a venit inculpatul, care locuiește în aceeași zonă, în vecinătatea locului unde era amenajat acel drum. Când a ajuns la fața locului inculpatul s-a deplasat la utilajul tip buldoexcavator care executa activitatea de amenajare a drumului, s-a urcat pe scara acestuia și după ce a deschis ușa l-a întrebat pe conducătorul acestuia ce caută pe terenul său și i-a solicitat să-l părăsească.
Muncitorul i-a spus inculpatului că este trimis de conducerea Primăriei Putna pentru a executa acea lucrare și dacă exisă vreo problemă să discute cu aceștia, continuându-şi lucrarea. Inculpatul, văzând că muncitorul nu se supune solicitării lui de a părăsi terenul, după ce a coborât de pe utilaj, a luat de pe sol o piatră și a aruncat-o în geamul lateral al utilajului tip buldoexcavator. Piatra a străbătut primul geam, spărgându-l, și a zburat prin cabina utilajului, lovind și spărgând geamul lateral de pe partea opusă, înainte de a cădea în interiorul cabinei.
După incident, pentru a preîntâmpina săvârșirea de către inculpat a altor distrugeri la utilaj, muncitorul a ieșit cu acesta de pe teren, în drumul comunal. Celălalt muncitor prezent la fața locului, l-a anunțat telefonic despre eveniment pe viceprimarul comunei care a sesizat organele de poliţie.
Pe parcursul procesului penal inculpatul a recunoscut că a comis fapta de distrugere dar a apreciat că nu se face vinovat de săvârşirea vreunei fapte penale, susţinând că intervenţia sa a fost una justificată şi în limitele legii, întrucât lucrătorii de la Primărie efectuau lucrări de amenajare a unui drum de acces pe terenul său şi nu au dat curs solicitării inculpatului de a înceta lucrările şi de a pleca de pe teren.
Instanţa reţine că chiar dacă inculpatul ar fi proprietarul terenului pe care se efectuau lucrări, acest lucru nu poate justifica comiterea unei fapte prevăzute de legea penală, acesta având posibilitatea de a se adresa organelor abilitate pentru stabilirea dreptului de proprietate.
Inculpatul nu şi-a dat acordul pentru prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii. Inculpatul este cunoscut cu menţiuni în fişa de cazier judiciar care nu atrag consecinţe juridice.
În timpul audierii în calitate de suspect sau inculpat, el a recunoscut că a aruncat cu pietre în utilajul aparținând Primăriei Comunei Putna, spărgând geamurile acestuia, și a motivat acțiunea sa prin faptul că terenul era proprietatea sa.