Judecătoria Rădăuți a stabilit pedeapsa de cinci luni de închisoare față de inculpata Gabriela G. pentru săvârșirea infracțiunilor de bigamie și fals în declarații. Magistrații au dispus amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
Pe durata termenului de supraveghere inculpata va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 30 de zile.
Decizia nu era definitivă la data pronunțării (28 octombrie 2022). Față de aceasta se putea face apel în termen de 10 zile de la comunicare, în caz contrar decizia rămânând definitivă.
La data de 3 august 2018, la sediul unei primării din județul Suceava, a avut loc oficierea căsătoriei între un individ și inculpata Gabriela G.. În acest sens, a fost eliberat un certificat de căsătorie.
În urma corespondenței purtate cu Primăria municipiului Bacău pentru efectuare de mențiuni în evidențele cu privire la încheierea căsătoriei dintre cei doi soți, s-a constatat faptul că femeia figura ca fiind căsătorită cu un alt bărbat din județul Suceava.
Potrivit declarației de căsătorie dată în fața Ofițerului de Stare Civilă, inculpata a spus că nu este căsătorită și nu a fost niciodată căsătorită.
Având în vedere aceste aspecte, căsătoria din august 2018 a fost declarată nulă.
Ulterior, în septembrie 2021, instanța civilă a admis cererea de divorț formulată de reclamantă și a dispus ca reclamanta să revină la numele anterior căsătoriei.
După 17 ani de relație cu un bărbat, a aflat că era căsătorită cu altul
Inculpata a încercat să lămurească situația, spunând că în anul 2001, într-un oraș din județul Suceava, aceasta a cunoscut un bărbat, iar la scurtă vreme s-au căsătorit. Femeia nu s-a deplasat la Serviciul de Evidență a Populației în termenul prevăzut de lege pentru a solicita emiterea unui nou buletin cu numele dobândit în urma căsătoriei.
După ceva timp, bărbatul ar fi început să consume alcool și să devină agresiv, motiv pentru care inculpata l-a părăsit și s-a mutat în municipiul Bacău, la părinții ei. După o vreme, acesta a plecat în Italia, unde l-a cunoscut pe alt bărbat din județul Suceava.
În timp ce se afla în Italia, inculpata a fost apelată de mai multe ori de soțul său care îi cerea să se întoarcă la el, dar aceasta l-a refuzat.
La un moment dat, soțul i-ar fi spus femeii că a introdus în instanță civilă o acțiune de divorț deoarece nu mai dorește să figureze în evidențe ca fiind căsătorită cu el. De atunci, femeia nu ar mai fi vorbit cu soțul său, crezând că acțiunea de divorț va desface căsătoria dintre ei. De asemenea, în tot acest timp femeia susținea că este divorțată.
Până în vara anului 2018, femeia și noul său bărbat au locuit în Italia. Deoarece au conviețuit împreună o perioada de aproape 17 ani și intenționau să se căsătorească, în vara anului 2018, aceștia s-au deplasat la Primăria din localitatea de domiciliu a bărbatului pentru întocmirea documentelor premergătoare încheierii căsătoriei.
Astfel, în fața Ofițerului de Stare Civilă din cadrul Primăriei, a fost consemnată o declarație pe proprie răspundere prin care femeia a declarat că nu a mai fost căsătorită. În apărarea sa, acesta a spus că nu a înțeles întrebarea adresată de către Ofițerul de Stare Civilă.
Cel care voia să se căsătorească cu inculpata a spus că știa că aceasta este divorțată.