La data de 27 octombrie 2022, în comuna Bosanci, Ciprian Constantin Gorban (36 de ani) l-a ucis pe bunicul său în vârstă de 87 de ani, sub ochii unui echipaj de poliție. Imediat după ce agresorul și-a înjunghiat bunicul, acesta l-a atacat cu cuțitul pe unul dintre polițiști. Cel din urmă s-a ales cu o tăietură strașnică pe față. Pe urmă, cuțitarul a fost împușcat în picioare.
După toată această scenă, inculpatul și polițistul rănit au fost transportați la spital. Între timp, atacatorul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
În urma acestei crime, s-au ieșit la iveală niște detalii care le-au scăpat reprezentanților mass-media ajunși la fața locului, dar despre care ambulanțierii și polițiștii le știau foarte bine.
Într-un interviu acordat jurnalistului Mihai Chira de la NewsBucovina, Robert Rotariu, secretarul sindicatului ”Ambulanța” Suceava a vorbit despre ce s-a întâmplat după îngrozitoarea crimă și despre protocoalele dubioase pe care ar trebui să le respecte polițiștii și cadrele medicale de pe ambulanțe.
„Au apărut din ce în ce mai multe probleme cu bolnavii psihici, instabili psihici, unde trebuie să intervină Poliția împreună cu Ambulanța. De multe ori la aceste apeluri răspunde și Poliția și Ambulanța în același timp, la apelul 112. De multe ori, Poliția transmite că trebuie să meargă o ambulanță acolo și să vadă dacă este nevoie și de un echipaj de poliție, când de fapt ar trebui să fie exact invers. Atâta timp cât omul face scandal acasă, își bate nevasta, copiii, vecinii, ar trebui mai întâi să meargă Poliția și dacă este necesară și ambulanța.Nu este vina polițiștilor. Trebuie să înțelegem că ei respectă niște protocoale și sunt puțini. Au și ei necazurile lor și problemele lor. Nu putem să acuzăm polițistul de rând pentru că el își face treaba și își face treaba bine. Dar, câteodată sunt niște protocoale peste care nu pot să treacă”, a spus Robert Rotariu.
Acesta a explicat că, în unele cazuri, polițiștii încalcă aceste protocoale dubioase, pe proprie răspundere, dacă consideră că ar trebui moral. Ulterior, după încălcarea acestor protocoale, oamenii legii ar fi luați la întrebari de superiori.
„În aceste intervenții comune, de cele mai multe ori, pacientul, bolnav psihic sau nu, sau doar nervos, este urcat în ambulanță. Noi nu am înțeles de ce domnul Arafat a vrut să fie cât mai multe coduri roșii pentru ambulanță, SMURD și așa mai departe. Oamenii agresivi sunt urcați în ambulanță. Aici intervine problema. Unii polițiști, cei care sunt adevărați oameni de Poliție, trec peste acel protocol pe care îl invocă toți, și urcă în ambulanță împreună cu noi (n.r. – echipajul de ambulanță). (…) Am avut unii colegi de Poliție care au refuzat să urce alături de noi în autosanitară. Toată lumea invocă că ar trebui să punem cămașă de forță, dar dați-mi voie să vă spun că eu cămăși de forță nu am prins”, mai spus secretarul sindicatului ”Ambulanța” Suceava.
În ceea ce privește crima de la Bosanci, ceea ce nu au observat reprezentanții mass-media este că agresorul, care și-a ucis bunicul și a fost cât pe ce să ucidă și un polițist, a fost urcat în spatele unei ambulanței, unde se mai afla doar o asistentă. Individul ar fi putut să îi facă rău asistentei dacă avea chef. În condițiile în care la fața locului erau mai mulți polițiști, printre care și luptători SAS, criminalul cu trecut militar a fost lăsat singur cu o femeie.
„În situația respectivă a fost chemat cel de-al doilea echipaj, al colegei despre care vă vorbesc, să intervină să i-a criminalul. Acesta era într-adevăr împușcat la nivelul coapsei și la nivelul tălpii. A stat aproape 30 de minute până să vină ambulanța, că mai întâi a fost chemată ambulanța pentru bătrân, apoi pentru polițișt și apoi pentru dumnealui. Într-adevăr, criminalul era încătușat, cu mâinile la spate. Când a fost urcat în ambulanță, dumnealui avea mâinile prinse la spate. I s-a făcut hemostaza respectivă, oprirea sângerării, a fost urcat în mașină, monitorizat, situația lui nu era gravă, nu era în șoc hipovolemic, adică să îi fi curs prea mult sânge ca să îi pună viața în pericol și de acum asistenta trebuia să plece înspre Urgențe. Practic, și-a terminat lucrul de la caz și trebuia să se îndrepte înspre UPU Suceava. Asistenta s-a îndreptat către polițiști și i-a rugat ‹Domnilor, vă rog să mă însoțiți în mașină pentru că omul aceste e mai deosebit decât restul cazurilor pe care le-am mai avut.› Deși erau de față și mascații, dumnealor au spus că au un protocol și nu pot să se urce în ambulanță, ci vor însoți ambulanța din spate.Polițiștii spun că asistenta este în siguranță pentru că agresorul era încătușat. Criminalul fiind militar, de profesie. Imaginați-vă o asistentă medicală la vreo 1,70 m cu un militar, care tocmai a omorât un bătrân și tentativă de omor asupra unui polițist, în doi metri pătrați”, a explicat Robert Rotariu.
Astfel, asistenta a fost nevoită să călătorească cu Ciprian Constantin Gorban. Aceasta ar fi trebuit să se simtă în siguranță pentru că în spatele ambulanței, se aflau polițiștii.
Potrivit secretarul sindicatului ”Ambulanța” Suceava, asistenta a sunat la 112 și a solicitat sprijinul unui echipaj de poliție. Dispecerul i-a transmis că la fața locului se află suficienți polițiști și ar trebui să le ceară ajutorul acestora. Circa 10 minute ar fi căutat asistenta un polițist cu curaj care să o însoțească în ambulanță. Timp în care criminalul sângera pe targă.
Ironia sorții a fost că, tocmai criminalul a asigurat-o pe femeie că nu îi va face niciun rău.
„Văzând-o foarte speriată pe asistentă, criminalul îi spune: ‹Doamnă, nu îți fac nimic. Știu că nu mai valorează foarte mult cuvântul meu, dar ție nu îți fac nimic.›. Asistenta, pe promisiunea criminalului că nu îi face nimic, cu polițiștii la 30 de metri pleacă de la Bosanci până la UPU Suceava, 10-12 km.Băieții de la Poliție au ajutat-o pe asistentă să urce victima în ambulanță, în schimb nu au vrut să o însoțească în interior ca să îi păzească și viața ei. Omul era militar, putea să lovească cu capul, putea să lovească cu piciorul care era împușcat în talpă fără nicio problemă. Noi avem trei centuri pe mașină, cu care prindem pacientul de targă, dar alea sunt o joacă de copil ca să le desfaci. Într-adevăr, criminalul avea mâinile legate la spate, dar asta nu îl împiedică să o agreseze sau să îi pună viața în pericol”, a spus Robert Rotariu.