Judecătoria Suceava l-a condamnat pe Ionuț Petru Tifiniuc (43 de ani) la trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de: conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe și vătămare corporală din culpă. Termenul de supraveghere stabilit este de patru ani.
Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei comunei Șcheia ori în cadrul Primăriei municipiului Suceava, pe o perioadă de 90 de zile.
Decizia nu era definitivă la data pronunțării (23 februarie 2024). Față de aceasta se putea face apel în termen de 10 zile de la comunicare, în caz contrar decizia rămânând definitivă.
Numărul dosarului este 5288/314/2023.
La data de 8 septembrie 2022, în jurul orei 16.20, inculpatul a condus o autoutilitară marca Volkswagen LT pe strada Dumbrăvii din municipiul Suceava. La un moment dat, acesta a intrat în coliziune cu un autoturism care a efectuat o manevră de întoarcere fără a se asigura dacă din față sau din spate se apropie alte vehicule.
În urma accidentului de circulație a rezultat vătămarea corporală a unui pasager din autoturismul condus de șoferul neatent. Victima a fost transportată la Spitalul Județean Suceava pentru acordarea îngrijirilor medicale.
Potrivit certificatului medico-legal, victima a prezentat leziuni ce au necesitat pentru vindecare un număr de 5-7 zile de îngrijiri medicale. Viața acesteia nu a fost pusă în pericol.
După producerea accidentului de circulație, inculpatul a părăsit locul accidentului fără încuviințarea organelor de poliție, iar în urma discuțiilor purtate cu persoanele aflate la fața locului a fost identificată autoutilitara în apropiere.
Polițiștii s-au deplasat apoi către domiciliul inculpatului, iar la un moment dat, în fața unui imobil, l-au găsit pe inculpat. Acesta era întins pe sol, aflat într-o vădită stare de ebrietate.
Potrivit buletinului de analiză toxicologică, inculpatul a prezentat la data de 8 septembrie 2022, ora 17.50, o îmbibație alcoolică de 4,10 g/l alcool pur în sânge. Acesta a refuzat prelevarea celei de a doua mostre biologice la interval de o oră.
În urma vizionării înregistrărilor video surprinse de camerele de supraveghere video din zonă, s-a constatat că, după producerea accidentului rutier, inculpat a inițiat o manevră de mers înapoi, după care a mers către înainte, după care a virat la dreapta, către acostament. În acest timp, celălalt șofer a ieșit din mașină și s-a îndreptat către geamul ușii inculpatului, unde timp de câteva secunde au purtat o discuție, după care martorul a revenit la autoturismul său, iar inculpatul și-a continuat deplasarea pe direcția înainte.
În cauză a fost întocmit raportul de expertiză tehnică judiciară, potrivit căruia cauzele accidentului de circulație sunt neadaptarea vitezei de către inculpat la regimul de viteză legal stabilit în localitate, pe porțiunea de drum pe care s-a produs accidentul, acesta circulând cu viteza de 70 km/h, și nerespectarea normelor legale privind efectuarea manevrei de întoarcere de către martor. În momentul efectuării manevrei de întoarcere, martorul vorbea la telefon.
Inculpatul nu are antecedente penale sau contravenționale, este căsătorit și are doi copii minori în întreținere. Acesta este angajat la o firmă de curierat, iar în prezent lucrează pe o funcție care nu implică deținerea unui permis de conducere.
Persoana vătămată din acest proces a solicitat despăgubiri în cuantum de 10.000 de lei, cu titlul de cheltuieli aferente recuperării medicale și a depus o serie de înscrisuri din care reiese că în luna septembrie 2022 s-a prezentat la mai multe controale medicale și a avut concediu medical. Totuși, deși este lesne de observat că persoana vătămată a suferit leziuni fizice în urma accidentului rutier, instanța constată că aceasta nu a depus niciun înscris din care să reiasă efectiv ce costuri a efectuat pentru controalele medicale sau de ce venituri a fost lipsită în perioada respectivă.