Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități a publicat raportul întocmit ca urmare a unei vizite inopinate efectuate la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică ”Casa Erika”, localitatea Sasca Mică, comuna Cornu Luncii.
Centrul menționat este înființat și administrat de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava.
La momentul vizitei, din spusele personalului, centrul funcționa în baza planului de restructurare. Conducerea centrului nu a putut pune la dispoziția echipei de monitorizare documentul menționat, echipa consultând online acest plan de restructurare, pe site-ul Consiliului Județean Suceava.
Centrul are autorizație ISU.
Inspectorul de monitorizare a sesizat Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială cu privire la legalitatea funcționării centrului, în condițiile în care acesta are licența de funcționare retrasă. În urma sesizării, la centru, s-au prezentat doi inspectori din cadrul AJPIS Suceava.
”Casa Erika” este compusă din parter, două etaje și mansardă, având o suprafață utilă totală de 2.006 mp, în cadrul acesteia fiind amenajate 42 de dormitoare.
La momentul efectuării vizitei, ”Casa Erika” găzduia un număr de 184 de beneficiari, cu vârste cuprinse între 20 și 89 de ani (75 de femei și 109 bărbați).
Beneficiarii sunt persoane adulte încadrate în grad de handicap, după cum urmează:
- 3 persoane cu handicap fizic,
- 84 de persoane cu handicap mental,
- 86 de persoane cu handicap neuropsihic,
- 11 persoane cu handicap asociat.
Ce au găsit inspectorii:
Accesul la parterul imobilului este asigurat de o rampă de acces pentru fotoliu rulant. Pentru accesul la etaje centrul dispune de ascensor, însă acesta nu este funcțional. De asemenea, centrul dispune de suport de tip ”mână curentă” montat parțial doar la parter.
Echipa de monitorizare a remarcat că accesul persoanelor care folosesc fotoliu rulant se realizează dificil în dormitoare, atât din cauza dispunerii paturilor în camere (unele dintre acestea fiind lipite), cât și a numărului prea mare de paturi raportat la spațiul disponibil în dormitor.
În ceea ce privește accesul la băi/grupuri sanitare, s-a constatat că persoanele utilizatoare de fotolii rulante nu au acces la cadă. De asemenea, centrul nu dispune de dispozitive electrice pentru ridicarea/transferul beneficiarilor care folosesc fotoliu rulant sau sunt imobilizați la pat.
Unele dintre dispozitivele de deplasare prezentau urme de uzură, respectiv erau ruginite.
Pe parcursul vizitei centrului și a curții acestuia, echipa de monitorizare a identificat elemente de natură să pună în pericol viața și integritatea beneficiarilor.
La camera centralei cu combustibil fosil (motorină), anexă a ”Casei Erika”, tavanul prezintă infiltrații majore, aici existând riscul de scurt circuit, implicit explozie, întrucât apa care se infiltrează prin tavan ajunge pe cele trei motoare acționate electric de la cele două cazane ale centralei;
În unele dormitoare cât și în unele grupuri sanitare, au fost găsite produse de curățenie/substanțe nesecurizate.
Deși centrul are încheiat un contract de prestări servicii pentru deratizare, dezinsecție și dezinfecție, la momentul vizitei au fost descoperiți gândaci în unele dormitoare, mai exact sub saltelele paturilor.
În urma descoperirii insectelor în dormitoarele beneficiarilor, inspectorul de monitorizare a sesizat telefonic Direcția de Sănătate Publică Suceava și la fața locului s-au deplasat doi medici care au constatat cele comunicate. În urma constatărilor, reprezentanții DSP Suceava au aplicat amenzi în valoare de 8.000 de lei și au dispus de urgență efectuarea de operațiuni de dezinfecție/dezinsecție/ deratizare cu o altă firmă specializată, întrucât firma căreia i se atribuise contractul de prestări servicii nu era autorizată de către DSP Suceava pentru a presta astfel de servicii.
Pe parcursul anului 2023 au fost transferați un total de 8 beneficiari. Echipa multidisciplinară a evaluat beneficiarii în vederea identificării serviciului potrivit pentru aceștia în momentul transferului, însă, în urma analizării dosarelor și evaluărilor întocmite de către specialiștii centrului, echipa de monitorizare a constatat că beneficiarii care urmează a fi transferați au fost repartizați la diferite servicii în funcție de rezultatele evaluărilor care sunt în concordanță cu gradul și tipul de handicap al fiecărui beneficiar, însă nu reflectă starea actuală de sănătate, care la majoritatea beneficiarilor s-a înrăutățit de la ultima evaluare efectuată de către Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap.
În acest sens echipa de monitorizare a constatat faptul că evaluările care au fost întocmite la nivelul centrului, în special pentru beneficiarii care aveau emise certificate de încadrare în grad de handicap cu caracter permanent, în urmă cu aproximativ 10 ani, nu au fost revizuite, pentru a se stabili situația actuală (evoluția sau involuția bolii), timp în care starea beneficiarilor s-a degradat, din cauza evoluției bolii și a înaintării în vârstă. Astfel că, pentru luna ianuarie 2024, centrul a pregătit, evaluat, informat și consiliat un total de 29 de beneficiari în vederea identificării acestora a unor servicii potrivite și transferul acestora înspre CabR Gura Humorului, însă din punctul de vedere al echipei de monitorizare aceste evaluări nu reflectă starea actuală a beneficiarilor.
În cadrul centrului există 30 de fotolii rulante care, din spusele personalului centrului, au fost achiziționate prin Casa de Sănătate Suceava, însă o parte dintre acestea se află într-o stare avansată de degradare.
În ceea ce privește viața de cuplu, celor 184 de beneficiari ai centrului le este pusă la dispoziție o singură cameră intimă, aflată la mansardă. Pentru accesul în camera intimă este necesară solicitarea cheii de la personalul de serviciu, însă la întrebarea echipei de monitorizare: ”Când au solicitat beneficiarii ultima dată cheia camerei intime?”, personalul nu a putut răspunde. Camera intimă și grupul sanitar din cadrul acesteia sunt în condiții improprii.
În ceea ce privește analizele medicale anuale, doar o parte din beneficiari au efectuate aceste analize.
La nivelul CRRN Sasca Mică nu s-au efectuat teste Babeș Papanicolau sau mamografii cu scopul prevenției apariției cancerului de col uterin și mamar.
Dormitoarele sunt utilate cu mobilier și elemente de cazarmament. O parte din mobilier prezenta uzură și era în stare avansată de degradare.
Unele dormitoare nu erau aerisite, iar în multe camere, cearceafurile, paturile și saltelele erau murdare, uzate/deteriorate.
Spațiile de locuit, grupurile sanitare și spațiile în care își desfășoară beneficiarii activitățile nu sunt adaptate la nevoile acestora. Majoritatea grupurilor sanitare nu aveau dușuri funcționale, acestea fiind rupte și deteriorate. O parte din grupurile sanitare prezentau igrasie și un grad avansat de uzură și nu erau igienizate corespunzător.
Din cauza spațiului supraaglomerat din camere, mobilierul este insuficient, fiind amplasate doar o masă cu câteva scaune și câteva dulapuri – insuficiente pentru a deservi toți beneficiarii din cameră.
Pe rafturile puținelor dulapuri din camere, care ar trebui să fie destinate doar depozitării hainelor și bunurilor personale ale beneficiarilor, sunt depozitate și soluții destinate curățeniei.
În câteva grupuri sanitare, tavanul se cojește și prezintă urme de umezeală și mucegai.
În celelalte magazii erau depozitate materiale de construcții, sicrie realizate în atelierul centrului, peleți pentru centrală, încălțăminte dar și haine nefolosite, ce nu erau casate, provenite din donații.