Membrii unui clan din Gulia-Dolhasca și-au aflat condamnările definitive într-un dosar de tentativă de omor.
Curtea de Apel Suceava a stabilit următoarele condamnări definitive:
Adrian Sîrbu – 9 ani și 8 luni (10 ani și 4 luni – în primă instanță)
Zicu Sîrbu – 9 ani și 2 luni (9 ani și 10 luni – în primă instanță)
Segal Sîrbu – 12 ani și 4 luni (13 ani – în primă instanță)
Eugen Roman – 8 ani și 8 luni (9 ani și 4 luni – în primă instanță)
Ilie Moldovan – 9 ani și 3 luni (9 ani și 11 luni – în primă instanță)
La data de 8 iulie 2017, peste 50 de polițiști din cadrul IPJ Suceava au descins în satul Gulia, orașul Dolhasca, pentru a pune în executare un număr de 10 mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, în baza unei sentințe pronunțate de Curtea de Apel Suceava. Este vorba despre 10 indivizi de etnie rromă din localitate care, în baza unei mai vechi dușmănii, au fost la un pas de a-i omorî pe doi consăteni ai lor.
Toți au fost condamnați la pedepse între 7 ani și 8 luni mergând până la peste 10 ani de închisoare în cazul unuia dintre aceștia, care mai avea o pedeapsă anterioară pentru care i s-a ridicat suspendarea. Descinderea polițiștilor a fost apreciată ca fiind un succes, în condițiile în care toți cei 10 condamnați au fost găsiți pe raza satului Gulia, au fost ridicați și duși la Penitenciarul din Botoșani
Cei 50 de polițiști i-au identificat și încătușat fără incidente majore pe toți cei 10 condamnați: Adrian Sîrbu (44 de ani – la acea vreme), Decebal Dulap (32 de ani – la acea vreme), Eugen Roman (31 de ani – la acea vreme), Zicu Sîrbu (54 de ani – la acea vreme), Segal Sîrbu (32 de ani – la acea vreme), Dumitru Dulap (60 de ani – la acea vreme), Ilie Moldovan (42 de ani – la acea vreme), Florin Roman (27 de ani – la acea vreme), Gheorghiță Sîrbu (48 de ani – la acea vreme) și Darius Dulap (36 de ani – la acea vreme), toți din orașul Dolhasca, satul Gulia.
Condamnarea finală, la aproape trei ani de la trimiterea în judecată
Curtea de Apel Suceava a dat decizia finală în dosarul în care au fost inculpați inițial 13 bărbați de etnie romă din satul Gulia, orașul Dolhasca, trimiși în judecată în anul 2014 în urma unui scandal violent, soldat cu răni care au pus în pericol viața celor atacați. Evenimentul s-a produs la începutul verii anului 2014, iar în luna septembrie a aceluiași an, rechizitoriul a fost întocmit și trimis spre judecată magistraților de la Tribunalul Suceava.
La data de 5 ianuarie 2016, Tribunalul s-a pronunțat, anunțând condamnări aspre. Inculpații au depus apel, judecat de Curtea de Apel Suceava, care s-a pronunțat vara trecută. Cum am arătat deja, toți cei condamnați au fost găsiți de polițiștii investiți cu mandate de executare, arestați și duși la penitenciar, unde își ispășesc pedepsele. Potrivit deciziei luate la data de 8 iulie 2017, au fost reduse mai multe pedepse față de decizia anterioară. Toți au fost condamnați la pedepse între 7 ani și 8 luni mergând până la peste 10 ani de închisoare
Cum s-a desfășurat „bătălia” de la Gulia, din vara anului 2014
Din probele administrate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care au stat la baza trimiterii în judecată a romilor din Gulia – Dolhasca, reiese că între membrii familiei Iordache și membrii familiei Sîrbu, respectiv Dulap din Gulia exista o stare conflictuală veche, de-a lungul timpului având loc mai multe incidente soldate în principal cu rănirea protagoniștilor.
La data de 17 iunie 2014, partea vătămată Nicolai Iordache, poreclit Tărzănel, lucra împreună cu alte două persoane la construirea gardului împrejmuitor al proprietăților sale – acesta având în aceeași curte două imobile, o casă de locuit și un spațiu comercial. Cei trei erau ajutați și de Vasile Iordache (62 de ani), respectiv Georgel Chiriac (42 de ani), tatăl, respectiv cumnatul lui Tărzănel.
Pe la ora 20.00, aceștia au terminat de lucrat, strângeau sculele și făceau curățenie în curte. În acel moment, membrii familiilor Sîrbu și Dulap au pătruns în curtea lui Tărzănel, înarmați cu furci, topoare, răngi, pari și cuțite. Grupul de atacatori format din Ilie Moldovan, Adrian Sîrbu, Eugen Roman, Florin Roman și Gheorghiță Sîrbu s-a năpustit asupra lui Vasile Iordache, aplicându-i mai multe lovituri cu obiectele ce le aveau asupra lor în mai multe zone vitale ale corpului, în special la nivelul capului.
Vasile Iordache a fost lovit cu furca, cu muchia toporului, cu parii și a fost înjunghiat cu un cuțit. Ceilalți atacatori s-au ocupat de Georgel Chiriac, care a primit mai multe lovituri cu armele din dotare de la Segal Sîrbu, Zicu Sîrbu, Dumitru Dulap, Decebal Dulap, Darius Dulap, Robert Constantin. Cei doi, mai mult morți decât vii, au fost duși la Spitalul Județean cu multiple răni.
Rudele de sex feminin ale inculpaților, în arest pentru mărturie mincinoasă
Procurorii au avut de furcă în continuare și cu consoarte ori rude de sex feminin, dar nu numai, ale celor inculpați în dosar. Înainte de a se da prima condamnare, în luna iulie a anului 2016, anchetatorii au descins din nou la Gulia, 16 persoane de etnie rromă find suspectate de mărturie mincinoasă în dosarul mai sus descris.
În cele din urmă, pentru nouă suspecți cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani, respectiv Maria Dumitru, Florin Dumitru, Victoria Sîrbu, Mariana Roman, Valerica Baicu, Mariana Mazarache, Elena Edu, Laura Roman și Mihaela Sîrbu, s-au emis mandate de reținere pentru 24 de ore sub aspectul comiterii infracțiunii de mărturie mincinosă.
Aceste rude, mai ales femeile s-au dat în spectacol în fața sediului IPJ Suceava, punând, cum le este obiceiul, argumentul că au copii mici de crescut. După o noapte de arest, acestea au fost lăsate să plece acasă, „la copilași”, dosarul pentru mărturie mincinoasă continuându-și cursul.