Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Daniel Maxim la 14 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de omor (faptă din 30 martie 2024).
Inculpatul este obligat să-i plătească unei rude de-a victimei suma de 10.000 de euro, reprezentând daune morale.
Decizia nu era definitivă la data pronunțării (13 septembrie 2024). Față de aceasta se putea face apel în termen de 10 zile de la comunicare, în caz contrar decizia rămânând definitivă.
Numărul dosarului este 2018/86/2024.
Se pare că, de când a venit în țară (în cursul lunii martie 2024) inculpatul a preferat să nu locuiască la locuința părinților săi din municipiul Câmpulung Moldovenesc, ci a locuit în imobilul deținut de prietenul său care locuia în aceeași localitate. Inculpatul îi plătea bărbatului suma modică de 10 lei pentru o noapte.
Prietenul inculpatului obișnuia să găzduiască în locuința sa chiar și persoane fără adăpost, percepând sume mici de bani pentru cazare.
În seara zilei de 30 martie 2024, în jurul orelor 23.00, după ce în cursul zilei a fost plecat în centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc unde s-a întâlnit cu diverşi cunoscuţi cu care a consumat băuturi alcoolice, inculpatul a constatat că în încăperea sa se afla o persoană necunoscută (victima) care dormea în patul lui.
Inculpatul l-a trezit pe musafirul neașteptat de el şi apoi s-a deplasat în camera alăturată pentru a-l întreba pe prietenul său dacă i-a permis acelui bărbat să locuiască împreună cu ei. La răspunsul acestuia din urmă, inculpatul a încercat să o scoată afară pe victimă din imobil, în condiţiile în care aceasta i-a adresat cuvinte injurioase.
În cele din urmă victima a părăsit locuinţa, îndreptându-se pe jos către centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc.
La scurt timp după plecarea acesteia din imobil, inculpatul a hotărât să meargă în urma ei pentru a o determina să se întoarcă, să afle cum se numeşte, aspecte care au fost discutate în prealabil şi cu gazda. De precizat este faptul că niciunul dintre ei nu o cunoştea pe victimă şi nici nu aveau cunoştinţă de prezenţa ei în imobil.
În momentele imediat următoare, în timp ce se aflau în locuinţă, între inculpat şi victima (ambii aflaţi în stare avansată de ebrietate) a izbucnit o altercaţie verbală. De aici a fost doar un pas până la o altercaţie fizică care din nefericire a avut un final tragic, soldat cu decesul victimei.
Vizibil iritat de prezenţa unui străin în camera sa, inculpatul a iniţiat o agresiune fizică asupra victimei, aplicându-i multiple lovituri de pumni la nivelul corpului, în special în zona gâtului şi a capului.
Loviturile au fost aplicate de „sus în jos” în condiţiile în care victima s-a dezechilibrat şi s-a prăbuşit pe pat, în poziţia culcat, cu faţa în sus.
Potrivit declaraţiei inculpatului, agresiunea a durat maxim 15 minute după care el a ieşit în curtea imobilului pentru a fuma o ţigară. Ulterior, a revenit în încăpere şi s-a aşezat în pat, lângă victimă şi a adormit.
A doua zi dimineaţa, crezând că victima doarme, inculpatul a pus o pătură peste ea şi a plecat în oraş unde a băut cafea. Abia la prânz când a revenit acasă a realizat că victima a decedat, aspect pe care i l-a adus la cunoştinţă gazdei.
Potrivit concluziilor raportului de medico-legal de necropsie, moartea victimei a fost violentă, s-a datorat insuficienţei cardio respiratorii acute consecinţa asfixiei mecanice prin comprimarea gâtului cu mijloc contondent.
La examenul extern s-au constat leziuni traumatice faciale (hematoame periorbitale, echimoze şi hemoragie subconjunctivală) care s-au putut produce prin loviri active cu mijloace contondente (posibil pumn). În momentul decesului sângele şi urina victimei conţinea alcool etilic (alcoolemie de 2,19 gr. la mie şi o alcoolemie de 3,24 gr. la mie).
Inculpatul este cunoscut cu antecedente penale. În trecut acesta a fost condamnat pentru infracțiuni contra persoanei și contra patrimoniului.