NU CONSUMAȚI ALCOOL SAU DROGURI ȘI VĂ URCAȚI LA VOLAN! Când și șoferul și pietonul sunt sub influența alcoolului, riscul de victimizare crește exponențial!
Este mesajul simplu, concret și ferm al polițiștilor pentru cei care sunt pretabili a ignora legislația rutieră, dând totodată dovadă și de iresponsabilitate față de viața și siguranța celorlalți participanți la trafic.
Și în acest weekend polițiștii desfășoară activități pentru creșterea gradului de siguranță rutieră cu suplimentarea echipajelor de poliție și utilizarea tuturor aparatelor etilotest, etilometru și drugtest.
Din păcate și în ultimele două zile au fost identificate numeroase situații în care șoferii s-au urcat băuți la volan, prezența proactivă în trafic a polițiștilor și identificarea la timp a acestor șoferi ducând la evitarea unor potențiale tragedii.
Polițiștii transmit un mesaj preventiv și ferm și pietonilor, o altă categorie de participanți la trafic care în multe situații ignoră regulile minime de autoprotecție și se deplaseză pe segmente de drum public, expunându-se victimizării și generând evenimente rutiere din cele mai grave.
O situație deosebită au întâlnit polițiștii din Fălticeni, care s-au deplasat la un accident rutier constatând că atât șoferul cât și pietonul accidentat erau sub influența băuturilor alcoolice.
La data de 17.01.2025, în jurul orei 18:15, un bărbat de 48 ani, din mun. Fălticeni, în timp ce conducea autoturismul pe strada Sucevei din mun. Fălticeni, direcția de deplasare Suceava către centru, a acroșat pe un pieton, tot de 48 ani, din aceeași localitate, care s-a angajat în traversarea neregulamentară a străzii.
Conducătorul auto fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar victima, pietonul, având o valoare de 0,99 mg/l alcool pur în aerul expirat, a fost transferată cu ambulanța la Spitalul Mun. Fălticeni pentru investigații.
În urma producerii accidentului a rezultat accidentarea ușoară a pietonului.
S-a întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, faptă prev. și ped. de art. 336 alin. 1 din Codul Penal și Vătămare corporală din culpă, faptă prev. și ped. de art. 196 alin 2 raportat la art. 194 alin. 1 lit. b din Codul Penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul Penal.
Atenție și la modificările legislative – Legea numărul 213/2023!
Această lege prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a stupefiantelor și provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnați la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336.
Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
- nu deținea permis de conducere;
- deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.
Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:
Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!