O femeie din Suceava s-a adresat presei locale cu privire la faptul că nu poate găsi o grădiniță unde să își înscrie fetița în vârstă de aproape 4 ani, bolnavă de diabet tip I. Aceasta a povestit cum reprezentanții unei grădinițe particulare din localitate i-au dat cu „șutul” copilei, deși în cadrul grădiniței s-ar regăsi copii cu Sindromul Down și ADHD.
Până să afle că reprezentanții grădiniței nu îi acceptă copilul, micuța a fost primită în acea locație o săptămână.
Reprezentanții grădiniței își motivează refuzul susținând că, în săptămâna de probă, micuța ar fi avut valorile glicemiei instabile, oscilante, existând riscul unor complicații, potrivit Monitorul de Suceava.
MESAJUL EMOȚIONANT AL MĂMICII:
„Acum 2 ani, pe când mă pregăteam să fac planuri pentru weekend, o mini escapada de toamnă și fetița mea avea doar 2 ani, m-a lovit un ‹tren›. Acel ‹tren› a venit sub forma unui email care conținea rezultatele unor analize pe care i le făcusem Anastasiei. Cu analizele în brațe am mers direct la Spitalul Județean Suceava și de acolo cu ambulanță la Spitalul ”Sf. Maria” din Iași.
Am învățat să administrez insulina. Printre lacrimi am început să citesc, să mă documentez, să aflu ce trebuie să fac. Nu era timp de plâns, aveam de învățat.
Între timp am revenit acasă, dar de data aceasta eram trei: eu, fetița mea și diabetul. Aveam de ales: să mă văicăresc sau să lupt. Am ales să lupt. L-am lăsat baltă pe ‹de ce?› și am ales să mă împrietenesc cu ‹cum?›. Nu ‹de ce ea? de ce diabet?› că nu rezolvă nimic. Ci ‹cum să fac să fie mai bine? cum mai reducem din înțepături? cum mâncăm?›.
Totul mergea spre mai bine, ne-am adaptat, eu mai încet, ea mai repede și a ajuns la vârsta de 3 ani și 10 luni.
Dorindu-și mult să aibă prieteni, am hotărât că a venit momentul să îmi înscriu fetița la grădiniță și atunci am aflat că nu se poate. Am fost la o grădiniță privată din Suceava, unde ne-au primit pentru o perioadă de probă, iar după o săptămână în care lucrurile au mers mai mult decât bine, glicemii bune, cadru specializat care îi administra insulina de la prânz, ne-au spus că nu mai putem să venim cu ea decât după ce trecem de un interviu în fața unui consiliu, contracost 600 RON, urmând ca apoi să se decidă revenirea sau nu a fetiței în grupă.
În următoarele zile am încercat să mă gândesc la tot felul de scenarii, am simțit ca mamă că voi eșua, că nu vom fi accepți, iar visul urât a devenit realitate astăzi, când am primit răspuns de la conducerea grădiniței ca nu are sens să ne prezentăm la interviu și să dăm și suma respectivă de bani pentru că ei nu acceptă astfel de cazuri în gradiniță (dar au 2-3 cazuri de copii cu Sindrom Down și înca 3-4 cazuri de copii cu ADHD). Motivele ‹întemeiate› pentru care ni se refuzat integrarea fetiței noastre sunt:
- unii copilași m-au văzut pe mine pe hol (cum de altfel le vedeau și pe educatoare, îngrijitoare sau alte mămici)
- asistentei medicale îi este greu să vină de la școală în incinta grădiniței (nu este nici un fel de problemă pentru că dacă dumneaei nu poate, pot veni eu , mama ei, oricând deoarece stau foarte aproape de grădiniță)
- reprezentanții grădiniței nu își asumă dacă se întâmplă ceva cu fetița ( întocmai de aceea mi-au spus să vin cu o declarație pe proprie răspundere în care îmi asum orice situație care contravine conduitei grădiniței).
Cu alte cuvinte am încercat să dau explicații, să încerc să conving, să arăt că un pic de grijă este suficientă, că sunt dispusă să fac toată gestionarea diabetului (administrarea insulinei e cea care sperie cel mai tare), răspunsul a fost un NU categoric. Decât să învețe, decât să se lege la cap fără să îi doară, reprezentanții grădiniței au preferat să mă trimită la plimbare. Din niște adulți apți de munca, unii dintre noi sunt transformați forțat în asistați social.
Diabetul nu se ia! Copiii cu diabet nu sunt periculoși! Copiii cu diabet se maturizează înainte de vreme. Fetița mea la aproape 4 ani știe să-și ia singură glicemia și nu știe să se îmbrace singură, dar știe exact ce are voie și ce nu!
Ce ați face dacă v-ar discrimina cineva copilul? Ați înțelege-o pe directoarea grădiniței dacă v-ar vorbi ‹ca mamă›? Ați accepta încălcarea legii indiferent cum v-ar vorbi: ‹ca mamă›, ‹ca femeie de afaceri›, ca ce?
Scriu despre drama mea și poate așa mă poate îndruma cineva de aici care a trecut poate prin așa ceva cum ar trebui să procedez, pentru că nu vreau să las lucrurile așa, în speranța că poate nici unei alte mame de dulcinel să nu-i fie trântită ușa în față”, ne-a transmis mama fetiței în cauză.
Răspunsul reprezentanților grădiniței în cauză:
„În timpul somnului, glicemia fetiței coborâse la 40, iar mama sa ne-a spus să-i administrăm suc în timp ce aceasta doarme. Ori noi nu putem face asta, nu ne putem asuma această răspundere și nu ne permitem ca asistenta noastră să aibă în grijă un singur copil. Mai mult, neavând un regim special, fetița a băut ceai cu zahăr, la fel ca ceilalți copii, iar glicemia îi ajunsese la 400. Din nou o situație care ne depășește pregătirea, pe care nu știm să o gestionăm, cu toată bunăvoința pe care o avem, era un stres permanent. Avem foarte mulți copii cu situații speciale, dar e peste puterea noastră să ne asumăm lucrurile acestea. Totodată, fetița avea un dispozitiv care suna în momentul în care valorile glicemiei nu erau în grafic și dădea alarma când copiii erau la somn, deranja permanent. În plus, nu ne-au fost furnizate documentele medicale ale fetiței, deși le-am solicitat repetat”, au declarat reprezentanții grădiniței pentru Monitorul de Suceava.