Conducerea Muzeului Național al Bucovinei va colabora cu arheologul și istoricul medievist Adrian Andrei Rusu, de la Institutul din Cluj, pentru două proiecte privind Cetatea de Scaun a Sucevei.
Directorul instituției muzeale, Emil Ursu, a declarat, la Radio Top, că unul din proiecte se referă la introducerea unei aplicații bazate pe realitate augmentată.
Directorul a afirmat: „Domnul Rusu este dispus să facă așa ceva. O pot face și colegii mei, numai că nu au timp. Am doi colegi medieviști arheologi. O colegă este expert în numismatică, iar un coleg este specializat pe ceramică. Domnul Rusu este specializat pe arhitectură, ceea ce-i un pic diferit. Realizarea acestui proiect ar reprezenta un câștig pentru toată lumea. Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a zis în dese rânduri că ar vrea Cetatea așa cum arăta. Cu realitatea augmentată s-ar putea face, evident, cu bază științifică”.
Recent, Emil Ursu declara, tot la Radio Top: „Practic, ai ruina, mergi în zona <Câmpul Șanțurilor> și pe telefon vezi ce ar fi fost în Evul Mediu. Ar fi interesant de reconstituit toată zona aia, pentru că este spectaculoasă”.
Celălalt proiect pentru care se va colabora cu arheologul de la Cluj vizează identificarea lapidariumului din Cetate. Directorul Muzeului Național al Bucovinei a afirmat: „Este la un moment dat o grămadă de pietre și cineva trebuie să vină să spună care-i de la fereastră, care-i de la ușă, ș.a.m.d.”.
Emil Ursu a mai arătat că a fost cu Andrei Rusu pe traseul Putna-Slatina-Râșca. Arheologul s-a documentat pentru o lucrare ce urmează să apară.