După ce șefa Secției de Oncologie din cadrul SJU Suceava, doctorul Anca Ababneh Dumitrovici, a fost arestată preventiv pentru luare de mită în formă continuată, medicul Mircea-Dinu Bordeniuc, specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă în cadrul aceluiași spital a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care îi ia apărarea femeii. Acesta este primul angajat al Spitalului Județean de Urgență Suceava care a sărit să îi ia partea șefei Secției de Oncologie.
Mesajul integral al medicului Mircea-Dinu Bordeniuc:
M-am gândit dacă este oportun să scriu ceva în aceste momente și cred că este necesar să îmi susțin colega, doctor Anca Ababneh Dumitrovici care trece printr-o experiență extrem de neplăcută. Acest mesaj de susținere este făcut în nume personal și nu reprezintă punctul de vedere al Spitalului Judetean Suceava.
Totuși cred că este necesar ca anumite lucruri să fie spuse, acum când toată presa din Suceava și nu numai pornește un linșaj mediatic la adresa sa.
O cunosc pe doamna doctor de când lucrez la Suceava, din 2020. Consider că este un medic bine pregătit și un om care are empatie față de semenii săi. Este drept că percepția mea este influențată de un raport de colegialitate. Sunt chirurg plastician și colaborez cu oncologii pentru tratarea cancerelor de piele de exemplu. O respect pe doamna doctor la fel cum respect și ceilalți medici oncologi cu care colaborez, dr Oana Ponea, dr Adela Calancea, dr Dana Semen, dr Silvia Ginghina, dr Tintila, dr Motan, precum și alți oncologi din alte spitale.
Nu pot ști în mod direct cum este doamna doctor, sau altă colegă, în raport cu pacienții săi, dar pot ști în mod indirect prin discutiile cu pacienții pe care îi tratează. Pacienții pe care eu i-am avut și care au fost tratați de doamna dr Anca Ababneh Dumitrovici i-au apreciat comportamentul și profesionalismul. Acestea fiind spuse consider că este nepotrivit ca cineva să se pronunțe asupra vinovăției unei persoane înaintea juriștilor.
Văd că o gramada de persoane se grăbesc să acuze și sa arunce cu piatra. Mie unuia nu îmi vine să cred că doamna doctor a pretins ceva de la pacienții săi. Sunt medic și știu că uneori unii pacienții doresc să își exprime recunoștința față de persoana care îi tratează, lucru care în multe culturi este legal și etic, în trecut chiar și în România a fost privit ca ceva normal. Nu cred mulți medici solicită ca pacienții sa aducă „miere, bomboane, brânză, cașcaval”. De altfel ar trebui ca și acei pacienți să intre sub incidența legii pentru dare de mită. Unde tragem linia? Un buchet de flori adus unei doamne doctor poate fi considerat mită? Cât despre sumele vehiculate, cred că se lasă mai mult la o masă în oraș ca bacșiș.
Sunt însă și colegi medici care fac lucruri greșite, care condiționează actul medical, care primesc sume de mii de euro, totuși nu văd aparatură de supraveghere în toate cabinetele medicale.
EDITARE NR. 1:
cum să dispui arest preventiv 30 de zile? E risc să mai primească vreun borcănel de miere dacă e cercetata în stare de libertate?!? Care e pericolul social?
Condiţiile şi cazurile de aplicare a măsurii arestării preventive
(1) Măsura arestării preventive poate fi luată de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, în cursul urmăririi penale, de către judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau de către instanţa de judecată în faţa căreia se află cauza, în cursul judecăţii, numai dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o infracţiune şi există una dintre următoarele situaţii:
a) inculpatul a fugit ori s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală sau de la judecată, ori a făcut pregătiri de orice natură pentru astfel de acte;
b) inculpatul încearcă să influenţeze un alt participant la comiterea infracţiunii, un martor ori un expert sau să distrugă, să altereze, să ascundă ori să sustragă mijloace materiale de probă sau să determine o altă persoană să aibă un astfel de comportament;
c) inculpatul exercită presiuni asupra persoanei vătămate sau încearcă să realizeze o înţelegere frauduloasă cu aceasta;
d) există suspiciunea rezonabilă că, după punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, inculpatul a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune sau pregăteşte săvârşirea unei noi infracţiuni.
(2) Măsura arestării preventive a inculpatului poate fi luată şi dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit o infracţiune intenţionată contra vieţii, o infracţiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, o infracţiune contra securităţii naţionale prevăzută de Codul penal şi alte legi speciale, o infracţiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, şantaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscală, ultraj, ultraj judiciar, o infracţiune de corupţie, o infracţiune săvârşită prin mijloace de comunicare electronică sau o altă infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani ori mai mare şi, pe baza evaluării gravităţii faptei, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acesteia, a anturajului şi a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale şi a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.
EDITARE NR. 2:
Dacă sunt pacienți de-ai doamnei doctor care doresc să o susțină pot face acest lucru printr-o scrisoare în nume personal. Pot să mă contacteze pe mine pana luni 23.01 dimineață și mă voi asigura că ajung la colegul nostru, doctor Rami Ababneh.