La data de 14 martie 2025 a fost promulgată Legea nr. 19 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și dispusă publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Odată cu prezenta lege, se adaugă un nou alineat – (3^1) la art. 285 din Codul penal (fapta de evadare), care prevede faptul că se consideră evadare și fapta persoanei condamnate la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliție în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei.
De asemenea, o altă modificare privește alineatul (4) al aceluiași articol din Codul penal care prevede faptul că în situațiile prevăzute la alin. (1), (2), alin. (3) lit. a) și b) și alin. (3^1), pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării.
Articolul II al prezentei legi prevede faptul că, în cazul hotărârilor care au rămas definitive anterior intrării în vigoare a prezentei legi, termenul de 7 zile prevăzut la art. 285 alin. (3^1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, curge de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Totodată, structurile Ministerului Afacerilor Interne care pun în executare ordinul de dare în urmărire potrivit art. 522 alin. (1) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare, la expirarea termenelor prevăzute de art. 285 alin. (3^1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, și de art. II din prezenta lege, sesizează organele de urmărire penală competente să efectueze urmărirea penală cu privire la infracțiunea prevăzută de art. 285 alin. (3^1) din Legea nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare.
La nivelul județului Suceava la data de 20.03.2025 s-a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii față de un bărbat condamnat la pedeapsa de 3 ani, 2 luni și 20 de zile închisoare în regim de detenție, pentru săvârșirea de infracțiuni la regimul rutier.
La data de 21.03.2025 s-a procedat la punerea în executare a mandatului, stabilindu-se faptul că persoana condamnată nu se află pe teritoriul României, conținutul mandatului de executare a pedepsei închisorii precum si prevederile art. 285 alin. 31 din Codul penal, fiindu-i aduse la cunostință prin intermediul unui apel video inițiat de un membru al familiei sale.
În urma consultării procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, acesta a opinat faptul că persoana condamnată are la dispoziție 7 zile de la data la care a luat la cunostință, pentru a se preda organelor competente în vederea îndeplinirea mandatului, în caz contrar urmând a se retine in sarcina acestuia comiterea infractiunii prev si ped. de art. 285 alin. 31 din Codul penal.
Având în vedere faptul că persoana condamnată nu a fost depistată până în momentul de față, iar acesta nu s-a prezentat la organele competente pentru îndeplinirea mandatului, aspect rezultat si în urma interogarii bazelor de date specifice, unde figurează în continuare ca urmărit, la data de 28.03.2025, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de ” evadare ,, faptă prev. si ped. de art. 285 alin. 31 din Codul penal .
S-a întocmit dosarul de cercetare penală, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ” evadare ,, faptă prev. si ped. de art. 285 alin. 31 din Codul penal, cercetările urmând a fi continuate de către lucrătorii din cadrul BIC.
Pe parcursul anului 2024, Poliția Română, prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, a adus în țară 773 de persoane urmărite internațional, dintre acestea, 660 având emise, pe numele lor, mandate de executare a unor pedepse privative de libertate.
Totodată, în aceeași perioadă, Direcția de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române a organizat și coordonat activitatea de localizare și prindere a altor persoane urmărite la nivel național și internațional.
Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, în urma activităților de căutare și identificare, au fost depistate sau a fost clarificată situația a 3.571 de persoane urmărite la nivel național. Dintre acestea, 2.675 aveau emise pe numele lor mandate de executare a pedepsei cu închisoarea.