Poliția suceveană continuă seria de recomandări pentru prevenirea înșelătoriilor on-line cu noi moduri de operare.
Atenție la site-urile de tip PTC (PAID TO CLICK) – descoperă adevărul din spatele ofertelor incredibil de avantajoase
În mediul on-line există o multitudine de oferte foarte diverse: de la site-uri de investiții, la market place-uri și oferte de muncă. Atenție însă la ofertele de câștiguri rapide prin metode extraordinar de simple. Există site-uri unde, potențialele victime sunt încurajate să bifeze o serie de recenzii false ale unor produse de marcă într-un interval limitat de timp. Concomitent li se solicită acestora sa depună sume de bani într-un anumit cont astfel încât să-și mărească venitul. În final creşte numărul recenziilor ce trebuiesc bifate iar victimele nu mai au acces la contul unde au depus banii.
O altă modalitate de escrocherie constă în vizionarea unor videoclipuri sau reclame. După ce intrucţiunile sunt respectate, site-urile sunt închise iar victimele nu-şi pot retrage banii.
Deci atenție! Dacă o ofertă este prea bună să fie adevărată, cel mai probabil este o capcană a escrocilor cibernetici!
Achiziţionarea on-line de pachete turistice
Escrocii cibernetici clonează anumite site-uri de profil turistic în care se prezintă pachete promoţionale, cu plata on-line a unui avans procentual din pretul atractiv. După virarea avansului, reprezentanţii firmei de turism nu mai pot fi contactaţi.
Oferirea de credite avantajoase în vederea achiziţionării unor autoturisme
Atacatorii cibernetici se prezintă ca fiind brokeri ai unor instituţii financiare ce oferă condiţii de creditare avantajoase. Pentru a câştiga încrederea aceştia trimit aşa zisele oferte de creditare prin intermediul aplicaţiei whatsapp. Pentru a oferi creditul autorii solicită depunerea unui avans în anumite conturi care le aparţin iar ulterior după depunerea avansului autorii nu mai pot fi contactaţi.
Recomandări:
- Atenţie la promisiunile de câştiguri imense şi rapide sau anunţuri care se prezintă pe termen limitat!
- Dacă o ofertă e prea bună să fie adevărată, verificați existența ei pe canalele oficiale de comunicare ale companiei. De cele mai multe ori atacatorii cibernetici se folosesc de imaginea unor branduri de renume pentru a păcăli utilizatorii!
- Nu acționați în grabă! Luați-vă timp și verificați informațiile.
- Atenție la ofertele care expira foarte rapid, acestea sunt semne ale unor escrocherii!
- Evitaţi persoanele fizice sau operatorii economici care nu afişează date de contact complete şi se rezumă la o simpla adresă de e-mail!
- Nu furnizați date personale sau/și bancare !!!