Web Analytics

Garda Națională de Mediu va fi dotată cu 46 de drone

Garda Naţională de Mediu va fi dotată, începând din acest an, cu 46 de sisteme aeropurtate (drone) dotate cu senzori şi echipamente specifice activităţii de inspecţie şi control, potrivit unui comunicat al instituţiei, informează Agerpres.

Conform sursei citate, valoarea totală a contractului de finanţare este de 57,032 milioane de lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 48,206 milioane de lei.

You might also like

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a semnat, joi, 2 martie 2023, în calitate de Lider de Parteneriat, contractul de furnizare a sistemelor aeropurtate dotate cu senzori şi echipamente specifice activităţilor de inspecţie şi control din cadrul proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de monitorizare şi control a calităţii aerului în scopul creşterii acurateţei informaţiilor şi a capacităţii de răspuns la episoadele de poluare”, cod SMIS 2014+ 139943.

Proiectul este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM – Axa 4) în vederea desfăşurării de acţiuni destinate îmbunătăţirii calităţii aerului, în special în mediul urban, respectiv promovării măsurilor de reducere a poluării aerului.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) derulează acest proiect în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), Garda Naţională de Mediu (GNM) şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială Elie Carafoli (INCAS Bucureşti).

„Având în vedere importanţa aerului pe care noi toţi îl respirăm, una din priorităţile şi preocupările MMAP este să se asigure că structurile de control din subordinea sa au la îndemână instrumente moderne şi eficiente pentru a interveni rapid în cazul în care există activităţi care aduc prejudicii mediului. Derulăm acest proiect finanţat prin POIM şi astăzi am semnat contractul de achiziţionarea celor 46 de sisteme aeropurtate dotate cu senzori şi echipamente specifice activităţii de inspecţie şi control. Acestea vor furniza informaţii în timp util de la diverse evenimente cu impact asupra mediului şi vor deveni un instrument esenţial în activitatea zilnică a comisarilor de mediu”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Potrivit instituţiei, principalele activităţi din cadrul proiectului sunt, printre altele, achiziţia sistemelor integrate mobile de monitorizarea calităţii aerului (21 autolaboratoare complet echipate conform standardelor aflate în vigoare, ce vor fi utilizate de Agenţiile de Protecţia Mediului din ţară).

Totodată, pe lista de activităţi din cadrul proiectului se mai află achiziţia sistemelor aeropurtate fără pilot (UAV) – drone, dotate cu senzori şi echipamente specifice activităţii de inspecţie şi control, care vor fi operate de către Comisariatele Gărzii de Mediu de la nivel judeţean (46 drone), precum şi dezvoltarea unei platforme online pentru managementul sistemelor aeropurtate, astfel se va realiza o platformă unică, dedicată GNM, ce va îngloba atât date de la RNMCA, reţele independente de monitorizare a calităţii aerului, cât şi date satelitare.

Livrarea celor 46 de sisteme UAV se va face începând din luna iunie, în 4 loturi, urmând să se încheie până la sfârşitul acestui an.

Conform sursei citate, o atenţie deosebită a fost acordată judeţelor cu un risc accentuat de poluare a aerului prin arderile necontrolate de deşeuri.

„Implementarea acestui proiect vizează îmbunătăţirea sistemului naţional de evaluare şi monitorizare a calităţii aerului, care implică extinderea şi modernizarea infrastructurii de monitorizare a calităţii aerului din administraţia instituţiilor aflate în subordinea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului cu scopul creşterii acurateţei informaţiilor specifice şi a capacităţii de răspuns la episoadele de poluare în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de mediu din zona urbană şi promovarea măsurilor de reducere a poluării aerului”, se mai spune în comunicat.

Related Stories

Postarea următoare

Recomandat

Bine ai revenit!

Conectați-vă la contul dvs. de mai jos

Recuperează-ți parola

Vă rugăm să introduceți numele de utilizator sau adresa de e-mail pentru a vă reseta parola.