Polițiștii din Șcheia au continuat verificările privind sesizarea din data de 3 ianuarie 2025, ora 14.30, a activistului de mediu Dănuț Ghinghiloschi, din echipa Străjerii Pădurilor, întemeiată de rădăuțeanul Daniel Bodnar, privind o autoutilitară a firmei SC Ritmic Com SRL, care se deplasează pe traseul Pătrăuți-Ilișești și transportă material lemnos fără documente legale.
În această cauză, activitatea de inventariere a materialului lemnos s-a desfășurat în data de 4 ianuarie 2025, în intervalul orar 13.00 – 17.00, respectiv în data de 5 ianuarie 2024, în interval orar 12.30 – 18.30.
În urma acestei acțiuni a rezultat faptul că materialului lemnos transportat de autoutilitara marca Mercedes-Benz, conținea un surplus de 0,72 mc material lemnos specia fag lemn de foc, iar semiremorca conținea un surplus de 1,1 mc material lemnos specia fag lemn de foc.
Activistul de mediu a sesizat nereguli la încă o autoutilitară a aceleiași firme. În urma inventarierii materialului lemnos transportat de autoutilitara respectivă, marca MAN, a reieșit un surplus de 2,15 mc material lemnos specia fag lemn de foc.
Cantitatea totală de material lemnos descoperită în surplus față de mențiunile existente în avizele de însoțire este de 3,9 mc, aceasta fiind confiscată și predată în custodia pădurarului din cadrul Ocolului Silvic Solca.
Persoana juridică SC Ritmic Com SRL a fost sancționată conform art.19 din Legii 171/2010.
Trebuie menționată faptul că, după ce activistul de mediu a sesizat aceste transporturi, polițiștii au dispus sigilarea autoutilitarelor până la găsirea unor angajați de la Ocolului Silvic Ilișești, de la Garda Forestieră Suceava și de la ISCTR care să aibă timp și chef de muncă.
Interesantă a fost reacția administratorului SC Ritmic Com SRL, care de îndată s-a adresat cotidianului Monitorul de Suceava cu intenția clară de a se plânge că a ajuns în vizorul activiștilor de mediu.
”Costel Corneanu, administratorul firmei Ritmic s-a arătat iritat de acest eveniment și mai ales de persoanele care l-au catalogat în diferite feluri mai puțin ortodoxe, atât în live-ul pe care personajul care se dorește a fi activist de mediul l-a făcut, cât și de unele persoane care au comentat incidentul. Acesta a mai precizat că au existat și alte plângeri în trecut la adresa firmei sale referitor la transporturi ilegale de material lemnos, iar singura sancțiune a fost confiscarea sumei de 60 de lei.”, se arată în Monitorul de Suceava.
”Materialul lemnos a fost cumpărat cu acte în regulă de la o societate din Dornești, care l-a importat din Ucraina. Ca dovadă a faptului că sunt de bună credință am acceptat să îmi fie blocate două mașini, de care aveam nevoie pentru că mai am de adus lemn de la firma din Dornești. Crede cineva oare că pot risca să rămân fără mașini de sute de mii de euro pentru 2 metri de material lemnos în plus? Am credite la bancă, am de plătit peste 250 de salariați și ceea ce se petrece, acest circ ieftin, pare doar o încercare de a-mi da peste cap activitatea”, a mărturisit Costel Corneanu pentru Monitorul de Suceava.
Afirmația: ”Crede cineva oare că pot risca să rămân fără mașini de sute de mii de euro pentru 2 metri de material lemnos în plus” este doar o vrăjeală. Orice patron care cochetează cu lemnele știe că ”mașinile de sute de mii de euro” sunt confiscate doar dacă transportă ilegal peste 10 metri cubi de material lemnos, dacă cantitatea este sub 10 metri cubi, autoutilitarele pot efectua alte transporturi ilegale în voia cea bună.