Curtea de Apel Suceava a admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava şi de inculpaţii Gheorghiţă Drăgoi şi Gabriel Valerian Negură împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Suceava într-un dosar de „infracțiuni de corupție”.
Unele dintre infracțiunile acestora s-au prescris.
Magistrații Curții de Apel Suceava i-au condamnat pe cei doi la câte doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare. Termenele de supraveghere stabilite sunt de câte trei ani pentru fiecare.
Pe durata termenului de supraveghere, cei doi sunt obligați să presteze câte 60 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Câmpulung Moldovenesc sau în cadrul Primăriei Pojorâta.
Gheorghiță Drăgoi a primit și o amendă penală de 7.500 de lei (150 zile-amendă, 50 lei/zi).
Tribunalul Suceava l-a achitat pe Florin Pleșca (agent de poliție) a fost achitat pentru abuz în serviciu și fals intelectual în formă continuată. Curtea de Apel Suceava a constatat că faptele acestuia s-au prescris.
De asemenea, Tribunalul Suceava i-a achitat pe Vasile Eusebiu Vaman, Andreea Maria Robciuc (fostă Creciunescu) și Orest Rusan. Curtea de Apel Suceava a constatat că faptele primilor doi s-au prescris, iar în cazul celui din urmă i s-a aplicat o amendă penală de 7.500 de lei.
În primă instanță, Gheorghiță Drăgoi (agent de poliție) a fost condamnat la patru ani și 20 de zile de închisoare pentru complicitate la infracțiunea de luare de mită, abuz în serviciu, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, săvârșită în formă continuată (52 de acte materiale), evaziune fiscală, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată, fals în declarații, în formă continuată, complicitate la infracțiunea de fals în declarații și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate pulbicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite.
În primă instanță, Gabriel Valerian Negură (agent de poliție) a fost condamnat la patru ani, șase luni şi 10 zile de închisoare pentru abuz în serviciu, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite, luare de mită, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, săvârșită în formă continuată și fals în declarații, în formă continuată.
Decizia este definitivă.
Din probele administrate la dosar, a reieșit că la data de 14 septembrie 2014, inculpatul Gheorghiță Drăgoi, împreună cu inculpatul Gabriel Valerian Negură, în calitate de agenți de poliție în cadrul Compartimentului Rutier al Poliției municipiului Câmpulung Moldovenesc, se aflau în timpul serviciului cu autoturismul dotat cu aparat radar. Cu această ocazie l-au surprins pe S.N., în timp ce gonea de 82 km/h, 32 km/h peste viteza maximă legală. Cu această ocazie, Gheorghiță Drăgoi a primit de față cu polițistul Negură 100 de lei de la șofer sancționându-l pe acesta doar cu avertisment și patru puncte de penalizare.
În perioada 2011 – 2014, cu sprijinul inculpatului Orest Rusan, polițistul Gheorghiță Drăgoi a desfășurat activități comerciale cu lemne, acte de comerț incompatibile cu funcția de polițist, efectuând demersuri privind autorizarea, exploatarea și valorificarea masei lemnoase aferente unui număr de 52 de partizi forestiere. Inculpatul Orest Rusan a participat la aceste activități ca persoană interpusă, majoritatea înscrisurilor fiind întocmite pe numele său și semnate de el, a discutat împreună cu Drăgoi cu proprietari de păduri, a luat parte la activități efective de exploatare a materialului lemnos. Astfel, între 2011 și 2014, Gheorghiță Drăgoi sprijinit de Orest Rusan a obținut un venit brut de 819.885 de lei, pe care nu l-a declarat organelor fiscale, prejudiciind statul cu 115.674,4 lei.
În perioada 2012 – 2015, cu ocazia completării declarațiilor de avere impuse de lege, în mod repetat, polițistul Drăgoi nu a declarat în întregime veniturile obținute, omițând declararea venitului realizat din comerțul cu lemne. La data de 5 noiembrie 2014, Drăgoi a ajutat-o pe S.S.G., căreia i-a furnizat un număr de înmatriculare, atribuit unei platforme pentru transport mașini, să dea o declarație falsă în fața unui notar public, în sensul că autoturismul său Volkswagen Golf ar fi fost introdus în țară pe platforma respectivă, declarația fiindu-i necesară numitei S.S.G. în vederea înmatriculării mașinii. Procurorii au pus sechestru pe bunurile mobile și imobile ale inculpaților Gheorghiță Drăgoi și Orest Rusan, în valoare de peste 350.000 de lei.
Polițistul Negură întocmea polițe RCA și obținea despăgubiri pentru persoanele vătămate sau urmași ai victimelor unor accidente rutiere
În perioada 2012 – 2014, polițistul Negură a oprit în trafic șapte șoferi care deși nu aveau polițe RCA valabile nu îi sancționa conform legii. Ulterior, în aceeași zi sau la scurt timp, inculpatul Negură încheia polițe de asigurare de răspundere civilă pentru mașinile șoferilor depistați în trafic, în scopul obținerii de foloase necuvenite. Pentru „bunătatea” sa, inculpatul Gabriel Valerian Negură s-a ales cu cobze cu păstrăvi, diferite sume de bani.
În perioada 2011 – 2014, acesta a desfășurat activități de încheiere de polițe de asigurări, personal sau prin persoane interpuse, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, modalitate în care a încheiat 49 de poliție de asigurare RCA.
În perioada 2013 – 2014, inculpatul Negură a intermediat mai multe contracte pentru obținerea de despăgubiri, ca reprezentant al unei societăți comerciale, prin persoane interpuse, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani ori alte foloase necuvenite, modalitate în care au fost întocmite 23 de contracte. Cele 23 de contracte au fost încheiate de inculpat cu persoane vătămate sau urmași ai victimelor unor accidente rutiere, persoane pe care polițistul Negură le-a cunoscut în timpul serviciului.
Totodată, în perioada 2012 – 2015, inculpatul nu a declarat în întregime veniturile obținute în declarațiile de avere.
Polițistul Pleșca, „prieten” cu vitezomanii
Polițistul Pleșca este acuzat că, pentru diferite sume de bani, trecea cu vederea unele depășiri neregulamentare ale șoferilor sau faptul că aceștia călcau un pic prea mult pedala de accelerație.
La data de 22 iunie 2014, inculpatul Florin Pleșca, l-a depistat pe Vasile Vaman în timp ce gonea prin Câmpulung Moldovenesc cu 92 km/h, unde limita maximă este de 50 km/h. Pentru a evita amendarea acestuia, polițistul a întocmit în fals un proces verbal de constatare semnat de Vasile Eusebiu Vaman, prin care se arăta că la volanul mașinii era de fapt Andreea Maria Robciuc, fostă Creciunescu. La datele de 29 decembrie 2014 și 9 septembrie 2015, aceasta a dat declarații mincinoase în fața organelor de urmărire penală, spunând că ea a condus autoturismul respectiv la data de 22 iunie 2014.